Тернопільщина нарешті має єдину базу легальних родовищ та надрокористувачів

Опубліковано в Новини 29.12.2016

Це досягнення очільник Тернопільської облради Віктор Овчарук вважає дуже знаковим, адже раніше такої системи в області не існувало. База дозволить швидко визначати нелегальні місця видобутку та повертати «тіньові» кошти у місцевий бюджет.

Ще влітку Віктор Овчарук висловив безкомпромісну позицію депутатам Тернопільсьої облради стосовно нелегального надрокористування. За його словами, недобросовісні підприємці, які видобувають надра, суттєво збагачуються, обкрадаючи громади, а місцеві бюджети, на території яких виявлені такі випадки, не дораховуються сотні тисяч гривень. Тоді ж очільник облради наголосив, що надра на Тернопільщині повинні використовуватися легально. На звітній прес-конференції 16 грудня Віктор Овчарук повідомив про головне досягнення депутатського корпусу за рік у цій сфері.

- Хочу вас поінформувати, що на кінець цього року, у грудні, вже сформована база спеціальних дозволів на користування надрами області (121 дозвіл) та гірничих відводів (116 дозволів). Такого раніше не було в обласній раді, а сьогодні ми маємо єдину базу, бачимо які користувачі є легалізовані, є інформація по тому чи іншому родовищу, яке працює. Тепер можемо звірятися і якщо є невідповідності – починати розбиратися, адже не занесене  в базу родовище є нелегальним, - розповідає Віктор Овчарук.

За 2016 рік профільна комісія прийняла 15 рішень з питань надрокористування, при їх розгляді, робили акцент на обов’язку надрокористувача виконувати й пакет соціальних послуг. Без погоджень із громадою, на території якої знаходяться родовище, дозволів не надавалося. Відповідно, пізніше усі дозволи приймалися і на сесії облради.

Окрім того, рішенням сесії  було утворено тимчасову контрольну комісію з вивчення законності надрокористування в області. За результатами її роботи напрацьовано пропозиції щодо погодження надання спеціальних дозволів на користування надрами.

 

- Ми маємо намір створити і комунальне підприємство, яке контролюватиме видобуток надр. Таким чином хочемо узаконити нелегальні кар’єри в одному підприємстві, щоб працівники були там на заробітній платі, а податки за реалізовану сировину - йшли в бюджет - наголошує Віктор Овчарук.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.