Парк Топільче у Тернополі став парком Сопільче

Опубліковано в Новини 14.07.2022

Рішенням сесії Тернопільської міської ради, окрім перейменування 13-ти вулиць, що містили російське або радянське походження, було внесено ряд технічних змін (історичних, орфографічних) у діючі назви вулиць. Наприклад, вулиця Лук’яновича стала вулицею Дениса Лукіяновича, вулиця Є.Гріга - вулицею Едварда Ґріга, вул. І.Репина - вулицею Іллі Рєпіна,  а парк Топільче – парком Сопільче.

Чому назвали парк Сопільче? Сопільче -  це назва поселення, яке передувало Тернополю. Назву присвоїли, враховуючи звернення істориків та краєзнавців, з метою усунення історичних неточностей. Щодо слова «Топільче», то воно пов’язане з болотистою місцевістю (давньоруське "топі" — болота).

Надаємо витяг роз’яснення щодо назви Сопільче від відомої краєзнавиці Любомири Бойцун.

- В самому документі 1540 року все–таки Сопільче… І, до речі, поляки також навіть допускали, що, можливо, тут, на цьому місці, було до того якесь поселення. Бо там є в тому самому документі суперечливе формулювання: заснувати чи наново відновити? От там іде таке поєднання слів, я зараз вже боюсь, що не точно процитую латинню.

Аналіз актових документів середини та другої половини XVI століття дає підстави для з'ясування первинної назви, яку мало середньовічне поселення, що знаходилося в межах історичної частини майбутнього міста. Переважна більшість польських істориків першої половини XIX століття дають однозначну відповідь - Сопільче (Sopilcze).

Дещо згодом, вже у другій половині XIX століття, відомий західноукраїнський дослідник минулого професор Ізидор Шараневич, якого не можна звинуватити у необ'єктивності, стверджував, що: «Там, де нынѢ мѢсто Тернопіль, були ще пусти поля Сопильче». Займався питанням історії заснування міста і професор I-ї тарнопольської міської цісарсько-королівської вищої гімназії доктор філософії Ян Ленєк, який поділяв думку своїх попередників Подібні висловлювання зустрічаємо й у інших дослідників кінця XIX століття.

І тільки у 1892 році Людвік Дзедзіцький вперше вводить у науковий обіг назву «Топільче» (Topilcze)», - ідеться у працях Любомири Бойцун.

 

Джерело: ТМР

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.