Найчастіше на Тернопільщині люди отруюються молоком та солодощами

Опубліковано в Новини 08.12.2016

Однак в області порівняно з іншими регіонами гостру кишкову інфекцію діагностували у небагатьох людей.

На території Тернопільської області у поточному році зареєстровано 2 спалахи інфекційних захворювань, повідомила прес-служба ТОЛЦ.

В січні зареєстровано спалах вірусного гепатиту А серед учнів Тернопільського вищого професійного училища № 4. Захворіло 6 осіб, в т.ч. до 18 років – 5, які навчалися в одній групі та проживали на період навчання в одному блоці гуртожитку. В ході епідрослідування встановлено, що передача інфекції відбулась фекально-оральним та контактно-побутовим шляхами. 

В червні в Бучацькому районі зареєстрований спалах сальмонельозу в побуті. Кількість захворілих в цілому склала 16 осіб, з них 3 дітей. Вогнище проіснувало в межах одного інкубаційного періоду. За результатами лабораторних досліджень встановлено та ідентифіковано збудник інфекції – сальмонела (Salmonella enteritidis). Фактором передачі інфекції послужили інфіковані кондитерські вироби домашнього приготування.

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України з початку 2016 року в України зареєстровано 140 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 2666 осіб, у тому числі 1222 дітей.

Спалахи гострих кишкових інфекцій реєструвалися на 24 адміністративних територіях (Одеська область – 18, Львівська – 13, Житомирська – 12, м. Київ – 10, Ів. Франківська – 9, Кіровоградська – 9, Харківська – 7, Черкаська – 7, Вінницька – 6, Хмельницька – 6, Херсонська – 6, Чернівецька – 6, Миколаївська – 5, Дніпропетровська – 4, Київська – 4, Волинська – 3, Запорізька – 3, Полтавська – 3, Рівненська – 3, Сумська – 3, Закарпатська – 2, Тернопільська – 2, Луганська – 1). 

Особливе занепокоєння викликає той факт, що в основному спалахи виникали у закладах громадського харчування, у побуті, у дитячих дошкільних закладах, закладах освіти, закладах оздоровлення та відпочинку та на об’єктах водопостачання, а також, що рівень постраждалих дітей у 2016 році, у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року, збільшився у 2 рази. 

Основними факторами передачі були готові страви, питна вода, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби. 

У переважній більшості серед причин, які сприяли виникненню спалахів були грубі порушення санітарного законодавства (порушення технології приготування страв, термінів та температурного режиму зберігання сировини та готової продукції, режиму дезінфекції, правил особистої гігієни). 

Для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, попередження виникнення і поширення гострих кишкових інфекцій в області проводиться щоденний, щотижневий моніторинг інфекційної захворюваності за первинними терміновими повідомленнями в розрізі адміністративних територій, здійснюється якісне та комплексне розслідування випадків з встановленням шляхів та факторів інфікування, організовується лабораторне обстеження у вогнищах (контактних осіб, об’єктів довкілля) та проводиться комплекс протиепідемічних заходів. 

В межах повноважень інформуються органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, управління охорони здоров’я ТОДА, Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

В індивідуальному аспекті профілактичні заходи при гострих кишкових інфекціях, перш за все, включають дотримання технології приготування кулінарних страв, термінів й умов зберігання продуктів, правил особистої гігієни.

Запобіжними заходами, які входять до компетенції органів місцевого самоврядування, є й впорядковування територій населених пунктів, в т.ч. територій прилеглих до ринків, дворів, не допущення несанкціонованих звалищ побутових відходів, проведення дератизаційних заходів та ін.

Прес-служба ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

28.04.2024 Катерина Шаблій
Які завдання може виконати бригада професійних вантажників?
Перевезення великогабаритних вантажів, хай то квартирний переїзд, транспортування промислового обладнання або доставка меблів - процес,…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.