У фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігається унікальна чорнильниця

Опубліковано в Новини 10.11.2021
Учора, 9 листопада щороку в Україні відзначали день писемності та мови. Його започаткували у 1997 року на честь Нестора Літописця.
 
- З 2000-го року у цей день усі охочі пишуть «Диктант національної єдності», котрий лунає у прямому ефірі «Українського радіо». Зараз диктант пишуть кульковою ручкою, а колись наші бабусі писали у шкільних зошитах пером, умочуючи його в посудину з чорнилом. Така ємність називалась чорнильницею. В Україні вона ще отримала назву «каламар» і особливого поширення набула в козацькі часи, — розповідають у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. - Перша старовинна чорнильниця знайдена археологами в давньоримському місті Геркулануме. Це - глиняна чаша, на дні якої зберігся осад темного кольору. Після проведення досліджень з’ясувалося, що це була найдавніша чорнильниця, в якій протягом тисячі років перебували давні чорнила, виготовлені з сажі, розведеної маслом. Згодом посудини для чорнильниць почали виготовляти з металу, рогу або шкіри. Чорнильниці зі скла вперше з’явилися в Англії.
 
Як зазначають у музеї, найзручнішими були чорнильниці - «непроливайки» або «невиливайки», які надійно тримали чорнила всередині. У «гирлі» «непроливайки» знаходилась спрямована всередину конусоподібна воронка. В таке «горло» чорнила легко заливалися і при падінні не розливалися. Їх ще називали учнівськими.
 
- Наявність в будинках у XVIII–ХХ ст. письмового приладдя, чорнила, чорнильниці, пера було невід’ємним атрибутом грамотності та освіченості його власника. Чорнильниці були різними за формою та розміром і виготовлялись з різних матеріалів: камінь, кераміка, метал, в тому числі й дорогоцінний, фаянс, порцеляна, полімер. Могли мати підставку і кришку або ж доповнення з кількох канцелярських предметів, таких як підставка для пер, перочистка, прес-пап’є для вимочування чорнил та ін. Вони несли естетичне та мистецьке значення і використовувались у повсякденному вжитку. Шкільне письмове приладдя, зокрема, чорнильниця поряд з грамотою навчала чистописанню та каліграфії», - зазначають у музеї.
 
У фондовій збірці музею зберігається скляна масивна чорнильниця, яка має форму гранчастого квадрата (10,5 х 10,5 см.). Висота - 7,5 см, вага - 2 кг. Поверхня корпусу оздоблена опуклим рельєфним орнаментом. Денце рельєфне. Зверху круглий глибокий отвір для чорнила. Накривається масивною металевою грибоподібною кришкою. Чорнильниця поступила до музею у 1965 році з села Салівка Чортківського району. Належала вона Батюку С. Я. (1891—1965 рр.), художнику, педагогу, майстру різьблення по дереву.
 
- Чорнильниця була головною окрасою письмового стола протягом кількох століть, а зараз їх можна побачити лише музеях, чи приватних колекціях, - підсумовють Галина Васильцьо та Галина Тарас, старші наукові співробітниці відділу фондів, які підготували розповідь.
 
Джерело: ТОР

Прокоментувати:

СОЦІУМ

04.05.2024 soroka
Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст - говоритиме про підтримку європейських прагнень України
Мер Києва Віталій Кличко на запрошення мера Парижа Анн Ідальго візьме участь у Саміті мерів…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.