На Тернопільщині встановили пам’ятний знак першим археологічним дослідженням трипільської культури

Опубліковано в Новини 02.11.2021
Працівники Борщівського обласного краєзнавчого музею завершили роботи зі встановлення пам’ятного знаку першим археологічним дослідженням трипільської культури на території сучасної України.
 
У місцевому парку с. Більче-Золоте у 1884-му році розпочалися археологічні розкопки трипільського поселення. Знайдено численні артефакти та біноклевидну глиняну посудину. Копія цієї посудини зайняла центральне місце в скульптурній композиції, зазначають у музеї. 
 
Окрім того, в музеї розповіли про орнаментацію трипільських біноклів.
 
На думку археологів, цей дивної форми мальований посуд був невід’ємною частиною ритуального аграрного культу. Також дослідники припускають, що зображені символи — це не просто мистецька оздоба, а свого роду джерело інформації про світогляд і релігійні вірування давніх землеробів. Ця тема має своїх дослідників, які розшифровують та розкривають ці таємниці для нас. Ми ж, у свою чергу, захотіли відчути себе тими давніми кодувальниками, які створювали ці знаки та переносили на кераміку. Працівникам Борщівського обласного краєзнавчого музею вдалося прожити ці моменти завдяки проєкту Українського культурного фонду, додають у музеї. 
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.