Кліщі: на Тернопільщині закликають бути обережними

Опубліковано в Новини 07.11.2016

Адже листопад - місяць активності кліщів.

Протягом останніх років вихід іксодових кліщів із зимової діапаузи приходиться на більш ранні терміни, а сезон активності триває аж до третьої декади листопада, що зумовлює збільшення чисельності кліщів та, як наслідок, велику кількість нападів на людей. Про це зазначила прес-служба ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

 

З кожним роком збільшується кількість звернень за медичною допомогою з приводу укусів кліщами та відповідно зростає захворюваність на хворобу Лайма серед населення області. Річна динаміка захворюваності характеризується вираженою сезонністю, пов’язаною з періодом активності переносників.

В 2016р. перші укуси кліщами мали місце вже в третій декаді лютого.

За 10 міс. 2016 року зареєстровано 1211 випадків укусів кліщами (в усіх районах області) проти 1289 за аналогічний період 2015р. Найбільша кількість зареєстрована в м.Тернополі 680, що становить 56,2%, хоча за даними епіданамнезу укуси відбуваються на територіях районів.

За первинними терміновими повідомленнями в 2016р. зареєстровано 135 випадків хвороби Лайма проти 100 за аналогічний період 2015р.

Лабораторія особливо-небезпечних інфекцій «ДУ ТОЛЦ МОЗУ» - єдиний заклад в області, що проводить індикацію збудника Лайм-бореліозу в іксодових кліщах. 

В 2016р. методом темнопольної мікроскопії на інфікованість бореліями досліджено 895 іксодових кліщів, позитивних знахідок - 178 (19,9%), в т.ч. з довкілля 294 кліщі, позитивних знахідок - 42 (14,3%), знятих з людей – 601, позитивних знахідок – 136 (22,6%). 

Для виявлення специфічних імуноглобулінів до збудників бореліозу проводиться серологічне дослідження сироваток крові осіб з первинним діагнозом «хвороба Лайма» та постраждалих від укусів кліщами. В 2016р. проведено 250 досліджень сироваток крові, з них 46 - з позитивним результатом (18,4%).

Враховуючи, що епідемічний сезон триває - у листопаді реєструються поодинокі випадки укусів кліщами та хвороби Лайма, на території області залишаються актуальними профілактичні заходи, які спрямовані на зниження ризику присмоктування кліща при відвідуванні лісів, парків, заміських масивів і садових ділянок. 

 

У разі необхідності в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій «ДУ ТОЛЦ МОЗУ», за адресою, м.Тернопіль, вул. Федьковича, 13, контактний телефон: 25-04-27, - проведуть серологічні дослідження крові потерпілих на наявність специфічних антитіл до Лайм-бореліозу та мікроскопічні дослідження іксодових кліщів на інфікованість бореліями.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.06.2024 soroka
Як налаштувати контекстну рекламу в Google Ads?
Google AdWords — одна з найпопулярніших рекламних платформ, яка використовується компаніями по всьому світу для…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.