Тернопільські депутати звернулися до керівництва держави щодо недопущення зниження важливості української мови

Опубліковано в Новини 05.03.2021

З метою відстоювання та захисту української мови на пленарному засіданні четвертої сесії Тернопільської міської ради 05 березня 2021 року було підтримано звернення місцевих депутатів до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення зниження важливості української мови у сферах обслуговування, освіті та зменшення міри відповідальності за недотримання аналогічних норм законодавства.

- Коли ми організували збір підписів тернополян на підтримку звернення щодо перегляду мовного законодавства, більше 20 тисяч жителів міста поставили свої підписи з прізвищем на підтримку державної мови, на яку зазіхнули деякі народні депутати у Верховній Раді. Це означає, що українці готові об’єднатися, щоб не допустити знищення як рідної мови, так і напрацювань попередніх років, - додав міський голова Сергій Надал.

Рішення прийнято, враховуючи висновок постійної комісії міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності.

Текст звернення додається:

Президенту України

Володимиру Зеленському

 

Верховній Раді України

 

Кабінету Міністрів України

 

Звернення

 депутатів Тернопільської  міської  ради щодо недопущення зниження важливості української мови у сферах обслуговування, освіті та зменшення міри відповідальності за недотримання аналогічних норм законодавства

Окремі народні депутати України, яких можна вважати агентами кремля у Верховній Раді України продовжують політику «какая разніца» і знищують українську мову!

21 лютого ми всі відзначали День рідної мови, а вже сьогодні п’ята колона у парламенті намагається зробити усе можливе, аби української мови не було.

Близько 40 нардепів поставили свої підписи під законопроектами про ігнорування української мови в обслуговуванні споживачів.

Ми переконані, що внесення до Верховної Ради України законопроектів №4638 і №4638-2 є ще однією спробою зупинити процес утвердження української мови як державної, законсервувати результати багаторічної русифікації.

Зокрема, проект №4638 пропонує повністю вилучити механізм виконання норми закону про забезпечення обслуговування державною мовою – у випадку невиконання статті 16 Закону про обслуговування державною мовою штраф пропонують замінити на право скласти акт. І все.

Ми депутати, Тернопільської міської ради, завжди були послідовні у своїх діях щодо відстоювання та захисту української мови і сьогодні перед нами стоїть ще один виклик – вкотре об’єднатися, щоб не допустити знищення як української мови, так і напрацювань попередніх років. Бо саме завдяки мовним квотам та законодавчим ініціативам вдалося утвердити українську мову та забезпечити її поширення.

Ми вимагаємо від народних депутатів України, а також від Президента України Володимира Зеленського не суперечити українським цінностям та відхилити подібні спроби проросійськи налаштованих політичних сил займатися підміною понять та скасовувати законодавчі напрацювання у сфері захисту, поширення та забезпечення функціонування української мови як державної! Ми застерігаємо, що будь-які спроби заборонити українську мову в Україні будуть отримувати рішучий суспільний опір, який буде мати підтримку в особі органів місцевого самоврядування, зокрема, Тернопільської міської ради.

Прийнято на пленарному засіданні четвертої сесії Тернопільської міської ради 05 березня 2021 року.

 

Міський голова                                                                   Сергій НАДАЛ

Прокоментувати:

СОЦІУМ

04.05.2024 soroka
Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст - говоритиме про підтримку європейських прагнень України
Мер Києва Віталій Кличко на запрошення мера Парижа Анн Ідальго візьме участь у Саміті мерів…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.