Показали, як майже століття тому виглядав Монастир Кармелітів на Тернопільщині (фото)

Опубліковано в Новини 07.01.2021

Давній інтер'єр костелу Матері Божої Скарлежної (монастиря Кармелітів) в Теребовлі (тепер церква святого Володимира) показали у спільноті Старе фото Теребовлі і околиць.

До початку Першої світової війни у костелі над головним вівтарем знаходилась ікона Матері Божої Скарлежної, оздоблена дорогоцінними металами та камінням. До дорогоцінних речей храму, які були вивезені австрійцями  в ході війни був і орган на три міхи з подвійною клавіатурою.

Костел кармелітів з 1919 до 1930 рр. служив як парафіяльний костел. У 1945р., по закінченню Другої світової війни Теребовлю залишили останні кармеліти, забравши із собою храмове майно та ікону Матері Божої, яка сьогодні перебуває у костелі святої Катерини у м. Гданськ (Республіка Польща). У радянський час храм був пристосований для потреб фабрики ялинкових прикрас, а у 1987 р. у костелі трапилась пожежа, яка  повністю знищила інтер’єр святині. У 1991 р. костел передано Українській автокефальній православній церкві, сьогодні храм носить ім’я св. Володимира.

Фото приблизно 1928-1931

Джерело: Роман Афтаназі Історія давніх резиденцій на кресах Речі Посполитої. Том 7.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

07.05.2024 soroka
Данія готова інвестувати у Тернопілля
Днями Тернопільщину відвідала делегація у складі представників гуманітарної місії ОБСЄ, представників українського бізнесу і данських…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.