Тернополянин розповів, як святкують Різдвяні свята у країнах Африки (фото)

Опубліковано в Новини 24.12.2020

Тернополянин Юрій Кульпа який зараз з миротворчою місією перебуває в Африці розповів як мешканці Демократичної республіки Конго святкують Новий рік та Різдвяні свята.

Цією  інформацією він поділився на своїй сторінці у соціальних мережах.

– Різдво в ДРК – одне з найвеличніших свят року. Відзначають його 25 грудня на державному рівні. В країні вихідний день, школи та більшість підприємств зачинені, магазини не працюють. Різдво тут не таке комерційне, як в інших країнах. Ви не знайдете гірлянд, що прикрашають усі закутки міст. В більшості дорослих, або дітей подарунків не буде, оскільки це витрати, на які заощаджень немає, – каже Юрій Кульпа. – Святвечір у конголезців дуже важливий. В церквах організовують музичні вечори, співають хори, персонажі вертепів розповідають історією про те, як цар Ірод вбив хлопчиків. Люди, котрі беруть участь у виставі, дуже люблять демонструвати свої "найкращі" акторські здібності. Народження Ісуса відбувається ближче опівночі, після цього приходять пастухи, мудреці. Вистава зазвичай закінчується близько першої ночі. Однак подекуди будуть співати до світанку.

За словами чоловіка, до церкви у Різдво приходить ще більше людей ніж зазвичай.

– Різдвяна релігійна служба розпочинається о 9 ранку. Після святкової літургії повертаються по домівках. Більшість людей намагаються їсти краще, ніж зазвичай. Святкових столів з розмаїттям став немає, зазвичай готують м’ясо курки, або свинини. Більшість дня конголезці проводять у колі сім’ї, відпочивають, відсипаються після ночі проведеної в церкві, ділиться Юрій Кульпа.

Також він розповів, що мовою лінгала , якою розмовляють мешканці  ДРК, веселе Різдво називають "Мботама маламу".

– Також можна почути, як за столом батьки дітям говорять: „ Ойо еза сосо дубіен таба я бонане ” (лінгала), що в перекладі означає "Яка смачна страва різдвяна!", мова йде про м’ясо або курятину, яку приготували напередодні господарі, щоб пригостити дітей чи гостей, – каже тернополянин. – До роботи люди повертаються уже на наступний день - 26 числа.

До слова, близько 50 відсотків населення ДР Конго - римо-католики, тоді як 20 відсотків - протестанти. Решта 30 - це суміш мусульман та кімбанггістів. Культура цієї країни є віддзеркаленням різноманітних етнічних груп та способу їх життя. Близько 60 мільйонів її жителів перебувають в сільській місцевості, а хто мешкає у містах, дуже схильні до західного життя та багатьох ідеалів.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.05.2024 soroka
Мер Києва Віталій Кличко терміново передав 150 fpv-дронів, квадрокоптери та системи РЕБ захисникам Вовчанська
Мер Києва Віталій Кличко відправив захисникам під Вовчанськ велику партію дронів та системи РЕБ. Невдовзі…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.