Сержанта, через якого загинули бійці Тернопільщини, визнали винним

Опубліковано в Новини 28.09.2016

Апеліційний суд відхилив скаргу сержанта.

Його обвинувачували у херсонській трагедії з батальйоном «Збруч».

Про це IA ZIK повідомили у прес-службі установи.

Попередній вирок у справі сержанта Олексія В. виніс Тернопільський міськрайонний суд.

Військового визнали винним у погрозі вбивством (ч. 1 ст. 129 КК України) та знищенні військового майна з необережності, що призвело до загибелі людей і тяжких наслідків (ч. 2 ст. 412 КК України).

Сержанта засудили до 3 років позбавлення волі. Суд постановив також стягнути з нього кошти на користь військової частини й танкового батальйону – 142 тис. 350 грн.

Встановлено, що 1 лютого 2015 року вночі обвинувачений у стані алкогольного сп’яніння перебував в одному з наметів військової частини польового табору поблизу с. Ставки Херсонської області. Він отримав по телефону повідомлення про важке поранення товариша у зоні проведення АТО і зізнався присутнім, що боїться і не хоче їхати у район бойових дій.

«У відповідь інший солдат зауважив, що всі військовослужбовці зобов’язані виконувати свій обов’язок. Після цього сержант пішов у свій намет, взяв приведений у бойову готовність автомат «Калашникова», наблизився впритул до солдата і направив на нього зброю, а потім двічі вистрелив угору. Присутні військовослужбовці, вбачаючи реальні підстави здійснення сержантом погроз, роззброїли його», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, приблизно о 2.10 обвинувачений повернувся у намет і вирішив розпалити пічку, щоб нагріти приміщення, хоча робити це під час відпочинку особового складу заборонено.

У суді доведено, що сержант налив з пластмасової каністри у топку легкозаймисту речовину, щоб швидше розгорівся вогонь. При цьому 20-літрову ємкість він залишив поруч із «буржуйкою», що спричинило пожежу в наметі, звідки полум’я поширилось на чотири сусідні намети.

Внаслідок пожежі загинули 6 військовослужбовців, ще 11 отримали опіки різного ступеню. Також було знищено зброю, бойові припаси та інше військове майно.

У суді сержант свою вину визнав лише за ч. 1 ст. 129 КК України, обвинувачення за ч. 2 ст. 412 КК України просив скасувати і провадження за цією статтею закрити.

Родичі загиблих військовослужбовців також не погодились із вироком суду першої інстанції і просили розпочати кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 КК України (порушення встановлених законом вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей та завдало майнову шкоду в особливо великих розмірах). Захисники сержанта вказували на те, що за цією статтею можуть нести кримінальну відповідальність лише командири військової частини. Відтак, колегія суддів відхилила апеляційні скарги адвоката обвинуваченого та потерпілих. 

IA ZIK

Прокоментувати:

СОЦІУМ

05.07.2024 Катерина Шаблій
Переваги режиму турбоохолодження в кондиціонерах
Кондиціонери обладнані багатьма функціями для створення комфортного клімату в приміщенні. Однією з таких корисних опцій…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.