У Тернополі патрульний з Донеччини займається альпінізмом і мріє про Еверест

Опубліковано в Новини 21.09.2016

Улюблена справа допомагає тепер улюбленій роботі.

Свою першу гору він підкорив у 12 років. Нині за його плечима більше 30 гір різної складності. Альпінізмом 22-річний тернопільський патрульний Михайло Герасименко почав займатися у Маріуполі, звідки сам родом.

Гори легковажності не пробачають

– Краще 100 разів повернутися, аніж один зостатися, – любить жартувати Михайло Герасименко. – Гори легковажності не пробачають, тому треба бути дуже уважним, розраховувати свої сили і думати на кілька кроків наперед. Одначе, підкоривши одну вершину, зупинитися важко – це такий адреналін!

Кілька років тому Михайло з товаришами взявся сходити на Ельбрус – найвищу вершину Кавказького хребта.
– Сам маршрут не особливо складний, але висота й неймовірні перепади температур, тиску, кисневий голод – стрес для організму, – згадує патрульний. – Щоб легше було адаптуватися до екстремальних умов, сходили на гору поступово. А на висоті 3600 метрів зупинилися у штурмовому таборі. У приміщенні температура сягала позначки - 18 градусів. Однак клімат сухий і мороз не так сильно відчувається. На висоті 5300 кілометрів довелось повертатися. Дістатися вершини нам, на жаль, так і не вдалось — зіпсувалася погода.

У патрулі, як і в альпінізмі

Після переїзду до Тернополя, на півроку Михайлові довелося забути про улюблене хобі, призвичаювався на службі. Каже, що заняття з альпінізму йому допомагають у роботі.

– У горах велике значення мають люди, з якими ти йдеш, від команди залежить усе, – зауважує Михайло. – Має бути надійна людина, яка допоможе у складній ситуації, а трапляється різне – не раз наші хлопці зривалися, падали. У свою чергу, ти маєш бути підтримкою команді. Так само і в патрульній поліції. Має бути абсолютна довіра до напарника. Отримавши виклик, ти насправді не знаєш, що на тебе чекає. Нерідко трапляються і небезпечні злочинці зі зброєю, де лік йде на секунди і ти повинен зібратися, щоб ані ти, ані твій колега не постраждали. Одного разу ми шукали 4 грабіжників, які напали на людину, побили і відібрали усі речі. Ми затримали їх по гарячих слідах. На щастя, в результаті ніхто не постраждав. Хоча розумію, що всіляке може трапитися. Але страх на службі вимикається, інакше навіщо йти працювати патрульним?

– За фахом я інженер безпеки дорожнього руху, випускник Маріупольського технічного університету, – розповідає Михайло. – Навіть якийсь час працював за спеціальністю. Одначе дівчина з Донецького медичного університету перевелась до Тернополя і за рік я переїхав до неї. Власне, тут і довідався про набір до патрульної поліції. Вирішив спробувати, захотілося бути причетним до реформи. Пройшов конкурсний відбір, успішно написав тести і мене взяли. Хочу й надалі розвивати свої вміння і навички. Вже у Тернополі знайшов гурток альпіністів, тож протягом відпустки буду підкорювати ще одну вершину. Мрію піднятися на Еверест.

Прес-служба УПП у Тернополі

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.