Завтра у Тернополі починається книжкова декада

Опубліковано в Новини 19.09.2016

Заходи та акції чекають на постійних і нових відвідувачів бібліотеки.

30 вересня щорічно відзначається Всеукраїнський день бібліотек — професійне свято всіх людей, чиє життя пов’язане з книжкою та бібліотекою.

Упродовж багатьох століть бібліотека була й залишається збирачем, хранителем, дослідником творів друку — вічних пам’яток писемності, а бібліотекарі — вірними зберігачами та популяризаторами духовної спадщини поколінь, які реалізовують соціальні, освітні, дозвіллєві проекти, надають безкоштовний доступ до інтернету (117 бібліотек області), формують електронні бази даних, електронні повнотекстові колекції, організовують презентації, виставки, конференції, імпрези й творчі вечори.

З 20 по 30 вересня в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці проходитиме традиційна Декада відкритих дверей, приурочена до Всеукраїнського дня бібліотек. У ці святкові дні запрошуємо всіх охочих взяти участь в оглядових бібліотечних екскурсіях, відвідати презентації, книжково-ілюстративні виставки, ознайомитися з літературними новинками й погортати свіжі періодичні видання.

Відділ міського абонементу пропонує шанувальникам творчості великого Каменяра долучитися до участі в літературному відеомарафоні «Для України наша любов», присвяченому 160-річчю від дня народження Івана Франка, прочитавши улюблений твір письменника на відео.

Під час традиційної щорічної акції «Пробачимо боржникам: бібліотечна книга повертається до рідного дому»користувачі бібліотеки, які з різних причин заборгували літературу, зможуть повернути її без сплати пені.

Акція «Подаруй бібліотеці книгу» дасть можливість усім відвідувачам зробити свій внесок у збагачення фонду книгозбірні.

22 вересня з 11 по 13 год у регіональному навчальному центрі відбудеться початкове заняття з комп’ютерної та інтернет-грамотності для користувачів бібліотеки. Курс розрахований на початківців і складається із семи тематичних комплексів: основи комп’ютера, пакет офісних програм «Microsoft Office», навігація, пошук інформації, спілкування в інтернеті, соціальні мережі, інтернет-банкінг і комерція, державні та соціальні послуги, дозвілля й мультимедійні розваги (фото, відео, ТБ, радіо), правила безпеки.

Цього ж таки 22 вересня відділ літератури іноземними мовами запросить здійснити віртуальну мандрівку «Книжкові храми світу». Ви зможете ознайомитися з найнезвичнішими та найоригінальнішими бібліотеками світу, які вражають королівським інтер’єром і багатовіковою історією або ж надсучасним дизайном і технологічними новинками.

О 15 год відділ краєзнавчої літератури та бібліографії організовує годину пам’яті знаного в Україні та за кордоном археолога, мистецтвознавця, історика, культуролога й енциклопедиста Ігоря Ґерети «Ігор Ґерета: штрихи до осягнення феномена» за участю істориків, археологів, краєзнавців.

22 вересня у відділі сільськогосподарської літератури відбудеться День інформації «Інформаційні ресурси для аграрних підприємств».  Інноваційні технології, актуальні проблеми створення прозорих умов для розвитку всіх форм господарювання, динаміка розвитку аграрної галузі в умовах децентралізації, інтеграції галузі у світове та європейське господарство висвітлюватимуть інформаційні матеріали профільної книжкової виставки.

Бібліотечні фахівці відділу технічної літератури запропонують вашій увазі добірку наукових збірників, монографій, практичних посібників і профільних періодичних видань «Проблеми та перспективи інноваційної діяльності у будівельній галузі України», де висвітлюватимуться актуальні тенденції сучасних технологій будівництва, інтер’єру та ландшафтного дизайну.

22 вересня о 17 годині в читальному залі сектору періодики відбудеться презентація туристичного путівника Олени Крушинської «Дністер». Ця книжка — перший путівник і перше історико-краєзнавче видання, присвячене Дністру, одній із трьох найдовших річок нашої країни (1362 км). Вона бере початок у Карпатах і впадає в Чорне море, перетинаючи на своєму шляху по Україні й Молдові чотири історико-географічні регіони: Галичину, Поділля, Буковину й Бессарабію — звідси й розмаїття пам’яток, зосереджених на її берегах.

28 вересня разом із тернопільським видавництвом «Навчальна книга — Богдан» запрошуємо до спілкування з талановитою письменницею Ніною Фіалко, яка презентуватиме свій роман «Обірвана струна». В основі книжки — правдива історія Михайла Гончарука — учасника Майдану, Революції гідності, згодом — покаліченого бійця добровольчого батальйону, який дивом вийшов з Іловайського «котла» та переживає важкий період психологічної реабілітації, коли чиновники не визнають його учасником АТО і вимагають від нього довідок від тих, хто вже в засвітах…

Увазі відвідувачів виставки-презентації «Енергоефективність в Україні: сучасний стан і перспективи» будуть представлені інформаційні матеріали, що висвітлюють проблеми раціонального використання традиційних і нетрадиційних енергоресурсів, новітні тенденції та ефективні рішення впровадження енергозберігаючих технологій.

На порівняно невеликій території Європа об’єднала найрізноманітніші культури й національності. Тож не дивно, що ця територія з багатою історією й великими подіями пов’язана з безліччю цікавих фактів, про які, можливо, ви навіть не чули.28 вересня о 13 год працівники Тернопільського центру європейської інформації презентуватимуть відвідувачам«10 незвичайних фактів про ЄС».

28 вересня о 15 год відділ міського абонементу Тернопільської ОУНБ запрошує на наукові читання «Сподвижник української національної ідеї», присвячені 150-річчю від дня народження Михайла Грушевського (1866—1934). У заході візьмуть участь науковці історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, фахівці Тернопільського обласного краєзнавчого музею, представники громадських і державних установ.

З тієї ж нагоди — ювілею Михайла Грушевського — у читальному залі сектору періодики можна буде ознайомитися з інформаційними матеріалами виставки «Великий син великого народу».

29 вересня на День періодики «Підприємництво у АПК: сучасний стиль і погляд у майбутнє» запрошує відділ сільськогосподарської літератури. Відвідувачі зможуть переглянути книжково-ілюстративну виставку, на якій будуть представлені наукові збірники, монографії, практичні посібники та профільні періодичні видання з питань організації та ведення підприємницької діяльності в аграрному секторі української економіки.

Триває й надалі збір літератури в рамках Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна» (для воїнів 44-ї окремої артилерійської бригади м. Тернополя) та акції «Український Донбас» (для бібліотек Мар’їнського району Донецької області та Сватівського району Луганської області).

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.