На Тернопільщині загрозлива ситуація із поширенням африканської чуми свиней

Опубліковано в Новини 18.09.2016

Наразі по області проводять профілактичні захаоди, щоб не допустити чуму, яка вже охопила сусідні області.

Засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії відбулося у Тернопільській обласній державній адміністрації під головуванням першого заступника голови Тернопільської обласної державної адміністрації Івана Крисака, зазначила прес-служба ТОДА.

Присутні розглянули ситуацію поширення африканської чуми свиней (АЧС) в Україні, затвердили заходи щодо запобігання спалаху хвороби на території області та визначили співпрацю всіх зацікавлених служб у випадку підозри чи спалаху хвороби. 

«Засідання Комісії є позаплановим, оскільки пов’язане із виявленими випадками АЧС в Рівненській та Волинській областях, що становить пряму загрозу занесення збудника й на територію Тернопільщини», — наголосив Іван Крисак.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія прийняла рішення вважати ситуацію щодо АЧС на території області загрозливою. Відтак на засіданні затвердили план спільних оперативних дій служб, які, у випадку спалаху африканської чуми свиней на території Тернопільської області, будуть задіяні у проведенні заходів з локалізації джерела збудника та ліквідації захворювання.

Основні рекомендації керівникам та власникам спеціалізованих свиногосподарств: забезпечити закритий режим роботи; обладнати перед входом у свинарники дезмати і регулярно заправляти їх дезрозчином; не підтримувати  міжгосподарських зв’язків з регіонами, у яких зафіксовані випадки АЧС; не направляти на забійні підприємства свиней у регіони, де реєструвались спалахи АЧС; закупівлю свиней з-за меж області проводити лише після підтвердження епізоотичного благополуччя господарств–постачальників та територій тощо.

Головне управління Держпродспоживслужби в області повинне забезпечити моніторингові дослідження на африканську  і класичну чуму свиней у господарствах та дикій фауні.

Також під час даного засідання підняли актуальне питання епізоотичної ситуації в Європі та світі нодулярного дерматиту та методи його профілактики. Державна надзвичайна протиепізоотична комісія рекомендувала власникам господарств тварин, попередньо обробляти інсектицидами, або препаратами для відлякування комах (репелентами); при будь-яких симптомах пораження шкіри у тварин – негайно  повідомляти спеціалістам державної служби ветмедицини; про наміри закупівлі худоби за кордоном заздалегідь ставити до відома територіальні органи Держпродспоживслужби України.  

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.