Сьогодні тернополяни зможуть побачити післявоєнний Київ

Опубліковано в Новини 12.09.2016

Тих, хто цікавиться історичною тематикою, запрошують на кінолекторій в галерею "Бункермуз".

Там сьогодні покажуть "оскароносний" фільм Режиса Варньє "Схід-Захід" (1999) з Катрін Деньов, Олегом Меньшиковим та Сергієм Бодровим-мол. у головних ролях. Основна дія стрічки відбувається у післявоєнному Києві. Фільму передуватиме міні-лекція від доктора гуманітаристики п. Сергія Ткачова:

"Багатьох з них вже немає в живих, а їх нащадків ще й досі називають в Україні «французами». Хто вони?

Емігранти чи реемігранти, пересічний українець плутав ці офіційні терміни і врешті-решт в побуті за ними закріпилося це — «французи». Хто вони?

Жертви успішної радянської пропагандистської кампанії, чи щасливчики долі, що змогли реалізувати свої можливості по поверненню на рідну землю? 

Ким стали їх діти, народжені в Україні? Чи не дорікають батькам втраченою можливістю бути громадянами Франції? А як склалися долі тих, хто усіма правдами і неправдами вирвався з СРСР назад до Франції? Як називати їх — новореемігранти? Як вжились нащадки українських емігрантів в життя сучасної Франції? Серед тих, хто не прийняв радянського громадянства в 1946 р.,) Шарпак Жорж (Георгій). Лауреат Нобелівської премії в галузі фізики за 1992 р. народився на Волині, а семирічним хлопчиком виїхав з батьками до Франції. Ні участь у русі Опору, ні ув’язнення за це в фашистському концтаборі Дахау, не сформувало бажання виїхати в СРСР. Незнаною і незрозумілою на історичній батьківщині залишається трагічна доля прем’єр-міністра Франції Береговуа П’єра (Берегового Петра). Здавалось би це найфантастичніший злет кар’єри українця у післявоєнній Франції. Але чому Береговуа добровільно пішов із життя? Цей вчинок викликав навіть більше здивування серед українців, ніж свого часу призначення його прем’єром. Чи не лежать причини цього вчинку у його ментальності?

Якщо спробувати знайти відповіді на ці питання у вітчизняних історичних дослідженнях, то це буде марною справою. В тих небагатьох роботах, що торкаються цієї проблематики, спостерігається характерне змішування подій у часі і просторі. Це є вислідом кон'юнктури тематик, за які беруться історики останнім часом. Це веде до розгляду її похапцем. Свою роль відіграє й відсутність спеціалістів нової генерації, які б не накладали контури політичної карти СРСР на історію територій пострадянського простору".

Вхід вільний

Джерело

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.