Непрозорі закупівлі: Збаразька РДА протягнула «свого» постачальника м’яса в освітні заклади району

Опубліковано в Новини 28.04.2020
Під час карантину Збаразька районна державна адміністрація обрала «потрібного» постачальника м’яса в заклади загальної середньої та дошкільної освіти району.

Серед чотирьох учасників Збаразька РДА обрала того, у кого одна з найвищих цін. Учасників з найнижчими цінами замовник відхилив. Переможцем визначали учасника з найбільшою ціновою пропозицією, вказавши, що вона відповідає вимогам тендерної документації.

Про це повідомляє ВО «Автомайдан» Тернопільський осередок. Автомайданівці підозрюють, що ці договори – фіктивні і створені виключно для участі в тендері з надією, що перевіряти їх ніхто не буде.

Так, 12 лютого 2020 року відділ освіти Збаразької РДА оголосив тендер на закупівлю м’ясних продуктів на суму 580 000 грн, деталі тендеру ось тут http://tiny.cc/9ggkmz. Переможець аукціону запропонував найбільш вигідну ціну збаразьким освітянам - 472 990 грн., що на 107 010 грн. менше, аніж планував витратити відділ освіти Збаразької РДА. Незважаючи на очевидну вигоду для місцевих освітян, пропозиція учасника була відхилена з причини того, що учасник неналежно підтвердив наявність у нього досвіду: відсутності аналогічних договорів (хоча договори у тендерній пропозиції є), а у довідці про наявність досвіду не вказані номери телефонів та адреси замовників.

Звісно, логічний зв’язок в тому, як дана інформація вплине на поставку продукції – відсутній, проте формально даний факт став достатнім для відхилення пропозиції, адже запитувані дані були в списку обов’язкових, які вимагав замовник.

Не задовільнила замовника й друга пропозиція, яка, до слова, теж за сумою була меншою від суми оголошеного тендеру на 106 910 грн. Цього разу причиною відхилення стало те, що суб’єктом подані документи на постачання іншої продукції, аніж яку планував закупити замовник (тендер проводиться на м'ясо, а учасник подав документи на молочну продукцію).

Проте, переможець таки був обраний відділом освіти Збаразьким РДА, і ним став ФОП Стайоху Т. В. Пропозиція даного учасника є меншою від суми тендеру всього на 23 тис. грн. Проте, на думку тендерного комітету, саме цьому часнику вдалось досконало підготувати усю необхідну документацію.

ВО «Автомайдан» Тернопільський осередок  таж проаналізував цю «досконалу документацію» і виявив наступне:

1. Умовою тендерної документації є те, що «Усі документи, що готуються безпосередньо Учасником повинні бути складені українською мовою. У разі надання цих документів іноземною мовою, вони повинні бути перекладені українською мовою». ФОП Стайоху Т. В. надав сертифікат № UA15/818841854 іноземною мовою, проте переклад документа в тендерній пропозиції відсутній.

2. Для підтвердження наявності обладнання та матеріально-технічної бази учасник надав договори оренди з ТОВ «УКРРИБА ЛТД» на автомобілі МАН та Мерседес, проте, згідно з даними свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, дані ТЗ не належать ТОВ «УКРРИБА ЛТД», відтак надані у складі тендерної пропозиції договори оренди мають ознаки фіктивності.

Варто також зазначити, що договори оренди не містять підпису директора ТОВ «УКРРИБА ЛТД», натомість – лише печатку, а у договорах оренди укладачем є власник ТОВ «УКРРИБА ЛТД», хоча згідно державних реєстрів таке право належить виключно директору.

3. У поданому проекті договору закупівлі ФОП Стайоха Т. В. наведена як замовник, хоча замовником є той хто планує закупляти продукцію, тобто відділ освіти Збаразької РДА. А гарантійний лист щодо підписання договору у разі якщо ФОП Стайоху Т. В. оголосять переможцем адресовано відділу освіти Сокирянської РДА.

ВО «Автомайдан» Тернопільський осередок  звернувся з цього приводу до правоохоронців та голови облдержадміністрації Володимира Труша.

– На нашу думку, оголошення переможцем суб’єкта із такою значною кількістю невідповідностей тендерної пропозиції свідчить лише про те, що Збаразька РДА має певний власний меркантильний інтерес у визнанні переможцем саме цього підприємця, Така схема з «протягування свого» постачальника обходиться платникам податків в 84 тис. грн. (замість 107 можливих тисяч, надійде всього 23 тис. грн., а це додаткових 2 місяці постачання м’ясної продукції в заклади освіти), – підсумували автомайданівці.

На фото: Юрій Головатюк, перший заступник голови Збаразької РДА

Прокоментувати:

СОЦІУМ

01.05.2024 soroka
Волонтери «Української команди» відправили допомогу воїнам на Херсонський та Донецький напрямки
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відправив чергову допомогу на фронт. Медикаменти та побутові…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.