На Тернопільщині роботу шукають для восьми сотень атовців

Опубліковано в Новини 16.08.2016

Служба зайнятості Тернопільщини особливу увагу приділяє наданню послуг демобілізованим учасникам АТО. Ці люди потребують адаптації до умов мирного життя та інтеграції у ринок праці. З початку 2016 року послугами обласної служби зайнятості скористалися 1125 безробітних з числа колишніх військовослужбовців, з них 32 особи мали інвалідність. Про це повідомив директор обласного центру зайнятості Петро Химейчук.

Найбільше атовців за сприянням у працевлаштуванні звернулося до Тернопільського міськрайонного центру зайнятості – 151 особа, до Борщівського – 101, Чортківського – 95, Шумського – 88 та Кременецького районних центрів зайнятості – 85 осіб.

«Роботою вдалося забезпечити 149 колишніх військових, – зазначив директор ОЦЗ. – Зокрема, 20 отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності, 50 – пішли на військову службу за контрактом. До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 24 атовці. А от професійним навчанням охопили 40 таких осіб і 27 безробітних після завершення навчального процесу вже отримали постійні місця праці».

Усім демобілізованим учасникам антитерористичної операції, які звернулися до центрів зайнятості Тернопільщини, було надано профорієнтаційні послуги: вони залучалися до семінарів із загальних питань зайнятості населення та стану ринку праці, легальної зайнятості, з техніки пошуку роботи, до інформаційних семінарів щодо умов походження військової служби за контрактом.

94,4% учасників АТО, які стали клієнтами обласної служби зайнятості, отримували допомогу з безробіття. Її середній розмір у липні для цієї категорії громадян склав 2845 грн.

Вікова структура колишніх атовців зі статусом безробітного виглядає наступним чином: 4,8% – віком 15-24 роки, 17,2% – від 25 до 29 років, 22,1% – 30-34 роки, 39,3%  – 35-44 роки, майже 17% – особи, яким понад 45 років, у тому числі 1,6% – старше 55-ти. Розподіл за освітнім рівнем такий: особи з професійно-технічною освітою становлять 54,6%, з вищою і базовою та неповною вищою –  23,6%, з початковою та середньою – 21,8%.

На 01.08.2016 на обліку в місцевих центрах зайнятості перебувало 815 безробітних з числа демобілізованих учасників АТО, для яких продовжується пошук роботи.

«Із 30 серпня цього року, – наголосив Петро Химейчук, – атовці матимуть ще одну додаткову можливість для швидшого працевлаштування. Адже саме з цієї дати вступає в силу Закон України «Про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення».

Суть зміни полягає в тому, що роботодавцям за створення нових робочих місць і прийняття на них демобілізованих учасників АТО компенсовуватимуться витрати у розмірі єдиного соціального внеску з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Така компенсація виплачувитиметься протягом одного року з дня працевлаштування безробітних згаданої категорії громадян при умові, що безробітний працюватиме у роботодавця не менше 2-х років.

«А ще, – додав директор ОЦЗ, – швидше знайти роботу безробітним, у тому числі колишнім воїнам, допоможуть й такі новації в службі зайнятості, як: відеорезюме, відеопрезентації вакансій, он-лайн співбесіди, комунікації з безробітними через соціальні мережі».

 

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи  

 

 обласного центру зайнятості (телефон 23-49-77).

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.