Унікальний бункер на Тернопільщині стане музеєм

Опубліковано в Новини 05.08.2016

Аналогу цьому місцю в Україні немає.

В Бурканові продовжуються роботи щодо відновлення бункеру бригади Больцано Бурканівського укріпленого району австро-угорської армії часів Першої світової війни.

3 серпня на місці відновлювальних робіт побували заступник голови Теребовлянської райдержадміністрації Андрій Кундрат та тернопільський історик і краєзнавець Сергій Ткачов. Спільно вони обговорили подальший план дій з відновлення та реконструкції оборонної споруди. Земляні роботи із розкопки входу та вікон бункера завершені. А тепер потрібно зробити укріпну стіну (обшивку траншеї). Зараз ці роботи знаходяться на початковому етапі. За словами Сергія Ткачова, в Бурканові планують відновити первісний вигляд бункеру разом із кулеметними гніздами.

Як наголошує історик, командний пункт в Бурканові дуже добре збережений. Аналогів у такому вигляді, яким є бункер Больцано, в Україні більше не має. 

Нагадаємо, що саме на цьому об’єкті планується створити форт-музей українських січових стрільців. У ньому у відкритому доступі можна буде ознайомитися з історією січових стрільців. Зокрема на повноколірних банерах та інших інформаційних матеріалах  будуть описані бої січових стрільців у нашому регіоні – від Соснова до Бурканова. Буде і покажчик, який знаходитиметься на початку села. Урочисте відкриття відновленої споруди заплановане після Дня незалежності України.
Також за задумом керівництва облдержадміністрації фортифікаційна споруда в Бурканові в майбутньому має стати базовим табором для військово-патріотичного вишколу молоді.
 До речі, у Бурканові знаходяться ще два бункери часів Першої світової війни: кулеметний і артилерійський, один в полі, інший – в лісі.
«Всі, хто брав та бере участь у реставрації командного пункту, задоволені своїм вкладом у збереження цієї історичної пам'ятки для майбутніх поколінь, - говорить Андрій Кундрат. – Райдержадміністрація планує і надалі надавати практичну допомогу у відновлені цього визначного історичного місця, яке є свідком боротьби січових стрільців і прикладом для наслідування».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.