Тернопільщина просить підтримати селян, які мають господарства

Опубліковано в Новини 29.07.2016

Шляхом підняття закупівельної ціни на молоко удвічі.

Реальною мінімальною ціною, яка б покривала собівартість виробництва молока,  депутати обласної ради вважають 4 гривні за 1 літр. Відповідне звернення до керівництва держави вони прийняли на останньому пленарному засіданні ІІІ сесії, повідомляє прес-служба ТОР. У зверненні йдеться:

«В Україні складна соціально-економічна ситуація на селі призводить до все більшого зубожіння населення. Жителі сіл Тернопільської області потребують вирішення питання про встановлення мінімальної  закупівельної ціни на молоко для населення в розмірі не менше 4 гривень за 1 літр. Верховною Радою України в першому читанні було прийнято проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села», відповідно до якого мінімальна закупівельна ціна на молоко встановлюється у розмірі 4 гривні за 1 літр. Однак, на друге читання зазначений вище проект не ставиться та його розгляд свідомо затягується.

У той же час Кабінетом Міністрів України в 2012 році було прийнято постанову від 22 серпня 2012 року №807 «Про затвердження мінімально допустимого рівня цін на молоко на 2012 рік», відповідно до якої на молоко незбиране (не піддане будь-якій обробці, переробці чи пакуванню для потреб подальшого продажу) другого ґатунку встановлювався мінімально допустимий рівень ціни у розмірі 2200 гривень за 1 тонну (без урахування податку на додану вартість), тобто 2 гривні 20 копійок за          1 літр. Безумовно, з 2012 року значно підвищився розмір цін в країні та суттєво зменшився рівень життя населення в Україні.  Однак в реальності навіть зараз молоко приймається за ціною менше 2 гривень за 1 літр, що повністю відбиває у селянства мотивацію тримати корів та займатися молочним господарством через збитковість. Реальною мінімальною ціною, яка б покривала собівартість виробництва молока, є 4 гривні за 1 літр. Подальше зволікання із захистом інтересів селянства може призвести до непоправних втрат поголів’я молочних корів в Україні та, як наслідок, - до загрози продовольчій безпеці України в майбутньому.

Враховуючи наведене, закликаємо Кабінет Міністрів України внести відповідні зміни до своєї постанови від 22 серпня 2012 року №807, збільшивши закупівельну ціну на молоко до 4 гривень за 1 літр.

 

У свою чергу Голову Верховної Ради України та народних депутатів України закликаємо прийняти, поставивши на голосування, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села» під № 2089 від 10 лютого 2015 року, який прийнятий у першому читанні».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.