У Тернополі покажуть фільм про велику трагедію народу

Опубліковано в Новини 30.06.2016

Тернополянам покажуть стрічку про Голокост.

На перегляд румунської трагікомедії про Голокост "Потяг життя" (1998) запрошує у галерею Бункермуз:

"Тематичний фільм показуємо у пам'ять про єврейський погром у Тернополі в липні 1941 року. Історичний коментар від доктора гуманітаристики Сергія Ткачова.

"Коли 2 липня 1941 р. частини 5-ої танкової дивізії CC зайняли Тернопіль, з підвалів, обгородженої високим муром в’язниці НКВС по вулиці Міцкевича, чим раз дужче доносився гнилий сморід неглибоко закопаних трупів*. Українська цивільна адміністрація направила туди своїх представників з числа медиків та «мужчин з кріпкими нервами», один з яких згадував: «Земля була м’яка, волога, блискуча і булькотіла малими і більшими бульками, видаючи характерний шум. Під тонкою верствою землі щось інтенсивно розкладалося й ферментувало. Після зрушення землі дрючком, на глибині яких 30 см, появилися частини людських тіл». 

Наступного дня гітлерівці зігнали близько 40-ка чоловіків-євреїв на так звані «тюремні роботи» − розкопувати і виносити тіла убитих у в’язниці на подвір’я для громадського огляду. За різними даними кількість знайдених трупів нараховувалось від 480 до 640. Як тільки євреї закінчили роботу, прибули 15 есесівців, і не зважаючи на просьби й протести представників української влади, зігнали євреїв у кут, де лежали складені трупи, і там розстріляли..." (С. Ткачов)".

Показ - 4 липня о 19.00 год. Вхід вільний.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.