До Тернополя привезли найбільшу в Західній Україні колекцію «Кобзарів» (фоторепортаж)

Опубліковано в Фоторепортажі Автор  09.03.2021

Унікальну виставку «Кобзарів» Борщівського обласного краєзнавчого музею сьогодні, 9 березня, відкрили у тернопільському «Бункермузі».

В експозиції представили півтори сотні видань різних років, а загалом колекція музею складається з трьохсот «Кобзарів».

Вчений секретар Борщівського обласного краєзнавчого музею Леся Грабик розповідає, кожне видання – унікальне, має свою історію.

– З часу заснування музею, а це – понад 40 років, ми збирали великі колекції – археологічні, етнографічні, а почесне місце серед них посідає ця колекція «Кобзарів». Ми часто презентуємо її у різних містах, адже вона є найбільшою у Західній Україні. У 1993 році в Борщівському обласному краєзнавчому музеї було створено єдиний у Західній Україні відділ музею Тараса Шевченка – три кімнати. З того часу ми започаткували формування колекції «Кобзарів», каже Леся Грабик.  

Є в колекції й такий «Кобзар», який, можливо, за життя тримав у руках геніальний поет.

– Сьогодні до Тернополя ми привезли 150 «Кобзарів». Ексклюзивне – прижиттєве. Ймовірно, сам Шевченко колись тримав його у руках. Цей «Кобзар» видали у 1860 році в Петербурзі коштом відомого цукрозаводчика Платона Симиренка. Також унікальним є перше ілюстроване видання «Гайдамаки» з 1886 року, воно містить рідкісні ілюстрації, розповідає Леся Грабик.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.04.2024 soroka
В "УДАРі Віталія Кличка" порушили питання збільшення представництва жінок в органах влади
Гендерна рівність та соціальна інклюзія – важливі складові демократичного розвитку суспільства та партійного будівництва зокрема.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.