У тернопільській Катедрі встановлюють відновлені двері

Опубліковано в Життя краю 26.09.2022

У Тернопільському Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ встановлюють відреставровані двері.

Двері впродовж кількох місяців відновлювали в Івано-Франківську, про це розповів адміністратор храму отець Орест Павліський.

Він розповів, що кошти, на відновлення дверей храму, надала родина жінки, яка заїхала автомобілем в собор напередодні Великодня.

– Дякувати Богу, вдалося від реставрувати двері. Івано-франківські майстри-реставратори взялися за цей нелегкий процес. Він тривав набагато довше, ніж ми сподівалися, оскільки це дуже складна робота. Зараз вибачите двері в кольорі графіту, однак це не той колір в якому вони залишаться. Однак його ми змінимо після того, як проведемо нараду з усіма реставраторами та науковцями, – каже отець Орест Павліський. – Ми їх сьогодні поставимо на те місце де вони були.  Сподіваюся, що не дуже скоро будемо їх знімати і не буде в цьому ніякої потреби. 

Керівник майстерні з художньої обробки металу, що у Івано-Франківську Сергій Полуботько каже, у подарунок до хвіртки дверей зробили замок та ручку, яких не було на дверях до цього

Ми сподівалися, що справимося за місяць. Але виявили багато речей, які неможливо передбачити.  Перш за все, вони були пошкоджені при ударі. Тобто конструктивні елементи всі були зігнуті, скручені. Фактично, було втрачено функціональність цих дверей, – говорить Сергій Полуботько. – Рами було повністю пошкоджено. Ми були змушені ці завіси висвердлювати і знімати, домкратом і спеціальними пристроями вирівнювати рами. Ми відновили замки, зробили нові ключі. Це наша ініціатива,  ми захотіли зробити подарунок церкві – нові ключі. Ми відновили ручку до фіртки її взагалі не було. Зробили її на основі дверей в Захресті. 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.