200 тисяч на Музей АТО і Небесної Сотні від лідера «Доброго Самарянина» Володимира Кравця Збаражу не потрібні?

Опубліковано в Актуально 29.11.2016

На сесії Збаразької районної ради, що відбулася 25 листопада, депутати вкотре повернулися до проблеми із будинком у центрі міста. У грудні 2015 року Збаразька міська рада звернулася до районної передати будівлю з власності району, на баланс територіальної громади Збаража, аргументуючи це тим, що балансоутримувач (архбюро) не належно, виконує обов’язки з утримання будівлі, через що руйнуються її конструкційні елементи.

У цій пам’ятці архітектури місцевого значення розташовані дві схожі функціонально структури – районне архітектурне бюро і КП «Збаражпроект». Частина депутатів Збаразької районної ради за збереженням історичної пам’ятки побачили меркантильні інтереси. Питання про передачу особняка протягом року кілька разів безрезультатно піднімалося, а два останні сесійні засідання – 4 і 18 листопада були відверто зірвані фракціями БПП «Солідарність» і «Свобода».

Звинувачення щодо недбалого утримання будівлі, яка на правах оперативного управління з 1996 року зареєстроване за архітектурним бюро, спростовують Ярослав Дир та його підлеглі. Пан Дир зауважує, що за понад сто років у будинку не з’явилося жодної тріщини, а поточні ремонти колектив архбюро проводить регулярно і за власні кошти. За 30 років міська чи районна влада до ремонтів жодним боком не долучалась.

Відчуваючи, що передачу пам’ятки архітектури на баланс міста депутати не підтримають, голова райради Світлана Боднар запропонувала колегам розглянути компромісний варіант: не передавати будинок, за який йде боротьба, місту, але змінити балансоутримувача, закріпивши особняк за відділом культури РДА з тим, щоб влаштувати невдовзі у приміщенні музей АТО і Небесної сотні.

- Збараж такого музею не має, крім того, біля будинку є місце для майбутнього пам’ятника Небесній сотні, - аргументувала Світлана Боднар.

Фракція «Свободи» активно підтримала цю пропозицію, проте не привабила ініціатива фракцію «Батьківщини».

- Якщо йдеться про зміну балансоутримувача, давайте зробимо слухання, запросимо громадськість, воїнів АТО, розглянемо, зрештою, на профільній комісії, приймемо рішення і аж тоді винесемо на розгляд сесії, - сказав Голова фракції «Батьківщина» Олексій Кондрацький.

Потім слово взяла керівник фракції «Добрий самарянин» Юлія Цимбалюк.

- Думаю, що найкращим пам’ятником героям Небесної сотні, тим воїнам, які загинули у зоні воєнних дій, і тим, які сьогодні там воюють, буде наша діяльність на благо району, - сказала вона. – Ми вже 25 років займаємось голим популізмом, хочемо десь вилізти на патріотичних гаслах, але дуже мало робимо для громади. У нас є прекрасний замок, де можна зробити експозицію для вшанування всіх наших героїв. А робити зараз піар на їхній крові ганебно…

Під час обговорення очільник партії «Добрий самарянин» Володимир Кравець пообіцяв виділити 200 тисяч гривень на будь-яке приміщення під музей АТО і Небесної сотні. Він також оприлюднив компромісне бачення розв’язання проблеми: віддати під музей перший поверх спірної будівлі площею приблизно 100 кв метрів з орендною платою 1 гривня на рік. Депутат також пообіцяв зробити там ремонт.

Цю пропозицію головуюча на сесії відмовилася ставити на голосування. Однак депутати не підтримали й ідею самої Світлани Боднар про передачу старовинного будинку відділу культури РДА.

 

Отож, питання з будинком на Грушевського, 18 залишається невирішеним.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.