Олександр Починок: «Псевдореформатори таки добили спортшколу у Добриводах і зробили черговий крок до знищення біатлону на Тернопіллі!»

Опубліковано в Соціум 17.01.2018
Спортивні функціонери на чолі з начальником облуправління фізичної культури та спорту Віктором Мацикуром закрили черговий осередок біатлону на Тернопіллі, пишуть "Тернополяни".
Цього разу функціонерам не вдалося зберегти легендарну Доброводівську дитячо-юнацьку спортивну школу, з лав якої вийшли одні з кращих біатлоністів світу початку 90-их років минулого століття Тарас Дольний, естафету підхопили брати Ігор та Віталій Гарбузи, Володимир та Іван Моравські.

Ще рік тому провладні фракції у Збаразькій райраді залишили легендарну спортивну школу без фінансування.

Про знищення осередку розвитку тернопільського біатлону – Доброводівської дитячо-юнацької спортивної школи, а також зрадників-управлінців, які залишили провідну спортшколу Тернопільщини без фінансування, розповів кореспонденту «Тернополян» спортсмен, військовий-доброволець, громадський активіст та бізнесмен Олександр Починок.

— Олександре, що стало головною причиною закриття відомої спортивної школи в селі Доброводи, що на Збаражчині?

— Причиною припинення діяльності Доброводівської ДЮСШ ФСТ «Колос» стало те, що місцева влада припинила фінансування спортивної школи, - зазначив пан Олександр. – Таке враження, що першочерговим завданням чиновників було закрити заклад. Та, оскільки власником спортивної школи є Тернопільське обласне ФСТ «Колос», єдине, на що спромоглася влада – припинити фінансування закладу.

Зауважу, що багато років під егідою обласної ФСТ «Колос» існувала спеціалізована школа з біатлону. Завдяки багаторічній роботі багатьох тренерів цього закладу вдалося виховати олімпійську чемпіонку Олену Підгрушну. Останні ж кілька років ведеться цілеспрямована робота зі знищення всієї мережі та інфраструктури біатлону Тернопілля. Про що можна говорити, коли на одній з останніх нарад начальник управління фізкультури та спорту Тернопільської ОДА Віктор Мацикур заявив, що для нього біатлон не є пріоритетним видом спорту для розвитку.

Ще одним показником того, що біатлон таки знищують – є відсутність взаємодії структури "псевдореформатора" Мацикура із обласною федерацією біатлону. Хочу зазначити, що спільними зусиллям людей дотичних до нашого виду спорту вдалося переобрати президента нашої федерації. Замість недієвого екс-голови облради, а потім нардепа Олексія Кайди, ми обрали колишнього біатлоніста Віктора Щура. Останній прикладає чималих зусиль для відновлення традицій. Та чомусь зі сторони пана Мацикура ми побачили черговий саботаж – минулого року з незрозумілих причин протягом двох місяців наша федерація не могла підписати необхідну угоду про співпрацю з профільним управлінням ОДА. Лише мій візит у кабінет Мацикура таки «допоміг» йому знайти необхідний документ та завізувати його.

Що ж ми бачимо натомість: керівництво області та менші рангом чиновнички не соромляться фотографуватися з олімпійською чемпіонкою Підгрушною та іншими іменитими біатлоністами як то з Анастасією Меркушиною чи Дмитром Підгручним. А вид спорту так і не отримує підтримки. База у Підгородньому занепадає, а школа у Добриводах закривається.

У той же ж час, десятки мільйонів гривень виділяють на будівництво водного комплексу. Хоча веслувальний спорт може похвалитися хіба що досягненням привезених атлетів на всеукраїнському рівні. До олімпійських вершин не добратися.    

—  На вашу думку, чому «Колос» раптом став на заваді окремим місцевим керівникам?

— Можу відверто сказати, що посадовці добивалися припинення існування Доброводівської школи. Адже "псевдореформатори" відкрили в області дві «утопічні» спортшколи з літніх і зимових видів спорту. Натомість, усі спеціалізовані спортивні школи горе реформатори вирішили за потрібне закрити. Про що можна говорити, коли школу із зимових видів спорту очолив суддя з боротьби, який до реального тренувального процесу зимових видів не мав жодного стосунку.

На мою думку, припинення фінансування «Колосу» - не що інше, як намагання цих посадовців «підім’яти» під себе біатлонну базу у Підгородньому Тернопільського району.

— Олександре Ігоровичу, скільки ще проіснувала спортивна школа після припинення фінансування?

— Після того, як до «Колоса» з місцевого бюджету перестали надходити кошти, спортивна школа ще понад рік часу продовжувала працювати завдяки тренерам-ентузіастам. Дехто з тренерів не витримав грошового натиску та звільнився, проте більшість хлопців добровільно продовжували займатися з дітками та за власні кошти возили їх на змагання. Тільки на ентузіазмі небайдужих до тернопільського біатлону людей ДЮСШ ФСТ «Колос» довго не протрималася. На рахунку закладу щоразу зростали борги, що й призвело до припинення його діяльності. А тренерам, які працювали у спортшколі до останнього моменту її «животіння», нічого іншого не залишалося, як піти працювати до ультрареформаторської «мацикурівської» школи.

— А хіба в новостворених школах створені погані умови для розвитку різних видів спорту, зокрема й біатлону?

— Новостворений «колгосп», на зразок шкіл з літніх та зимових видів спорту, не так поганий умовами розвитку спорту, скільки керівництвом. Лише нетямущі люди можуть під один дах зігнати все: й біатлон, і сноубординг, і стрибки з трампліна, й санний та інші види спорту. Для порівняння, в Харкові тільки з біатлону за попередні роки було відкрито три нові спортивні школи, а у нас навпаки – закривають.  На мою думку, новий спортзаклад до нинішнього дня «тримається» саме завдяки тим тренерам-«фанатам», які думають, дбають про тернопільський спорт та розвивають його. Хоч у нових «утопічних» школах немає достатнього фінансування та уваги до тренерів, вихованців, як і загалом до спорту, та наші ентузіасти докладають усіх зусиль, щоб не дати занепасти тернопільському спорту, зокрема біатлону.

— Щодо біатлону, невже на Тернопільщині керівництво управління фізичної культури та спорту нічого не робить, щоб якось розвивати цей вид спорту?

— Ще  два роки тому кожному з тернополян стало зрозуміло, що псевдочиновники на чолі з Віктором Мацикуром, які займаються культивуванням обласного біатлону, не тільки не можуть розвивати цей вид спорту, але й не знають, як його підтримувати. Головним показником їх роботи – є наша головна база. Вже тривалий час ці клерки не можуть дійти згоди щодо майбутньої навчально-тренувальної бази у селі Підгородньому.

На сьогоднішній день ми бачимо, що доведенням до закриття Доброводівської ДЮСШ ФСТ «Колос», яка виховала у своїх стінах не один десяток чемпіонів та мала відповідну базу для тренування, наші реформатори тільки руйнують тернопільський спорт.

Більше того, за час управління спортом Мацикура, одразу семеро членів команди Тернопільської області, які були в основі збірної України, завершили виступи у великому спорті. Вони просто не бачили перспективи у подальших тренуваннях, так як з кожним днем протягом останніх трьох-чотирьох років умови стають все гіршими та гіршими. На замітку таким «спеціалістам», як теперішній начальник управління – щоб виховати біатлоністів такого рівня, потрібно потратити щонайменше десять років тренерської роботи.

Як показник роботи Віктора Мацикура, можу додати ще одну інформацію. Відомий тернопільський боксер, член збірної України Віктор Петров вже з нового року не представляє Тернопільську область. З нового року він буде представляти інший регіон нашої країни. Це завдяки «плідній» роботі саме цього «ультрареформатора» Мацикура. Просто люди не мають жодного бажання представляти нашу область.

На фото: Олександр Починок (зліва) не вперше доводить недолугість спортивного відомства в області під керівництвом Віктора Мацикура (по центрі).

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.