Папа Римський коронує копію старовинної ікони з Тернопільщини

Опубліковано в Новини 09.10.2017

Святіший Отець Франциск, Папа Римський, благословить корони, що будуть почіплені на копію чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої під час урочистої Літургії, що відбудеться 15 жовтня на площі святого Петра у Римі, повідомляють в Тернопільсько-Зборівській архиєпархії УГКЦ.

Літургія у Ватикані відбудеться з нагоди канонізації чотирьох мучеників та чотирьох святих, а коронація ікони з Тернопліьщини стане знаком чергового визнання та потвердження її чудодійної сили. Варто відзначити, що коронація самої Зарваницької ікони відбулася рівно 150 років тому, і тоді це дійство звершив Святіший Отець Пій IX.

Зважаючи на цю визначну подію, що відбудеться у Ватикані за кілька днів, Зарваницьку ікону (копію), що вже прославилася чудами, протягом кількох місяців відновлювали у Червонограді. В 1922 році її написав знаний у наших краях митець Петро Холодний. За радянської влади, у часи підпілля УГКЦ, її підпільно зберігали у приватному помешканні с. Зарваниця. За ці роки святиня дуже зруйнувалась. Тож після цьогорічної Всеукраїнської прощі в Зарваниці ікону відреставрували.

 

 

Довідка: Зарваниця є одним із найдавніших чудотворних місць України. Історія починається з 1240 року. Згідно переказів, монах з Києва, рятуючись від навали хана Батия, втікав на Західну Україну. Виснажений чернець заснув на березі Стрипи. Уві сні він побачив Матір Божу, прокинувшись, він побачив перед собою ікону Божої Матері з Ісусом, яка височіла над джерелом. Монах, помолившись, обмив свої рани джерельною водою – і вмить одужав. А місце, де «зарвав його сон», назвав Зарваницею. Згодом біля джерела було збудовано дерев’яну капличку, в якій зберігалася чудотворна ікона. Зараз на її місці стоїть Каплиця об’явлення Матері Божої.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

02.05.2024 soroka
Олександр Кацуба: Підтримувати українського виробника зараз — здоровий глузд
Пріоритетом державної політики щодо забезпечення Збройних сил має бути максимальне завантаження українського бізнесу військовим замовленням.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.