Вже у четвер у Тернополі розпочнеться «КіноХвиля» (програма 1-го дня)

Опубліковано в Новини 01.11.2016

Перший всеукраїнський форум «КіноХвиля» триватиме у Тернополя з 3 по 12 листопада.

Участь у ньому візьмуть понад три десятки відомих українських режисерів, продюсерів, акторів, аніматорів, кінознавців, кінокритиків, пише TopNews. Тернополяни й гості міста переглянуть понад півсотні фільмів як ретро, котрі демонстуватимуться в місті вперше, так і сучасних, які вже підкорили світ.

Відвідають форум голова Держкіно України Пилип Іллєнко, а також діючий та новообраний голови Національної спілки кінематографістів  України Сергій Тримбач і Тарас Ткаченко.

У рамках форуму відбудуться допрем`єрні покази фільму «Гніздо горлиці» (реж Тарас Ткаченко) та документального фільму «Серце мами Гонгадзе» (реж. В`ячеслав Бігун), понад десяток майстер-класів від сучасних режисерів, кінокритиків, акторів, кінознавців, а також під час інформаційних панелей буде обговорено важливі для української кінематографії питання.

Під час Форуму буде встановлено чотири премії: імені Ярослава Геляса, Степана Шагайди, на кращу короткометражку про Тернопіль, а також на кращий фільм, знятий на гаджет.

Програма першого дня Форуму:

3 листопада (четвер)

13.00 — Прес-конференція за участю:

ПИЛИП ІЛЛЄНКО

голова Державного агентства України з питань кіно, продюсер, актор;

СЕРГІЙ ТРИМБАЧ

український кінокритик, кінознавець, кіносценарист, діючий голова Національної спілки кінематографістів України, президент Асоціації кінокритиків України, автор багатьох публікацій з історії та сучасності українського кіно, Заслужений діяч мистецтв України;

ТАРАС ТКАЧЕНКО

режисер, кіносценарист, новообраний голова Національної спілки кінематографістів України;

СЕРГІЙ НАДАЛ

міський голова Тернополя.

14.00 — Кіноперегляд: від витоків до сучасності.

«Тарас Трясило»

(чорно-білий німий фільм, реж. П. Чардинін, 1926 р., 72 хв.)

Історичний фільм, котрий у 1937-му отримав назву «Повість про гаряче серце». Створений за однойменною поемою Володимира Сосюри. Знятий у жанрі народної епічної трагедії про боротьбу козаків на чолі з козацьким гетьманом Тарасом Трясилом проти польської шляхти у XVII столітті. У головній ролі Амвросій Бучма.

15.15

«Алім»

(чорно-білий німий фільм, реж. Г. Тасін, 1926 р., 61 хв.)

Перший кримськотатарський німий чорно-білий фільм про боротьбу кримськотатарського селянина з багатіями у XIX столітті. Сюжет фільму базується на легенді про «кримськотатарського Робіна Гуда». На шкіряній фабриці Алі-бая працює селянин Алім. Протестуючи проти нелюдських умов праці, він підбурює працівників до бунту. Для придушення повстання прибуває загін козаків. Алім з товаришами тікає в гори. Його ім’я наводить жах на поміщиків, мурзів та чиновників. Проти кримськотатарського Робіна Гуда влада спрямовує війська...

У 1937 році стрічку, над якою працювали чільні кримськотатарські етнографи і драматурги, було вилучено з прокату, а самих творців — репресовано.

16.20

«Запорожець за Дунаєм»

(чорно-білий фільм, реж. І. Кавалерідзе, 1937 р., 74 хв.)

Перша українська народна опера. Глядача чекають прекрасна музика, арії, дуети, хори, живі, повнокровні образи, ситуації, забарвлені добрим народним гумором. У 1775 році, після ліквідації Запорозької Січі, частина запорожців у пошуках «вільних земель», під впливом козацької старшини, переселилася за Дунай і потрапила під владу султанської Туреччини. Фільм переносить глядача у володіння турецького султана, який частенько, переодягнувшись в одяг простолюдина, прогулювався своїми землями... Одного разу він зустрів запорозького козака Івана Карася і запросив його в гості. Славний запорожець, сном-духом не відаючи, у кого він гостював, випросив у султана вольну і собі, і всім задунайським запорожцям...

18.00 —Вітальне слово організаторів Форуму.

(«Cinema City», вул. Текстильна, 28Ч).

Вступне слово:

ТАРАС ТКАЧЕНКО

режисер, новообраний голова Національної спілки кінематографістів України, режисер  «Гніздо горлиці».

Допрем'єрний показ фільму «Гніздо горлиці»

(реж. Т. Ткаченко, 2016 р., 102 хв.,

фільм, знятий за реальними подіями, став сенсацією Одеського міжнародного кінофестивалю-2016 та нагороджений «Золотим Дюком» як найкращий український фільм).

Життя Дарини (Римма Зюбіна) в італійській родині, де вона доглядала за старою синьйорою, було б нестерпним, якби не її син Алессандро (Мауро Чіпріані). В кожного з них є своє минуле, яке не відпускає, але тепло і щирість ваблять їх одне до одного. Після повернення в Україну до чоловіка (Віталій Лінецький) і доньки, Дарині доведеться зробити непростий вибір між життям, яке вона знала, і тим, яке привезла із собою.

20.20 — Спілкування зВолодимиром Філіпповим— продюсером фільму «Гніздо горлиці»,Риммою Зюбіною— актрисою,Тарасом Ткаченком— режисером, сценаристом,Пилипом Іллєнком— головою Державного агентства України з питань кіно, продюсером.

З програмою всього кінофоруму можна ознайомитися у фейсбуку. Ми ж публікуватимемо програму на кожен попередньо.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.06.2024 soroka
Як налаштувати контекстну рекламу в Google Ads?
Google AdWords — одна з найпопулярніших рекламних платформ, яка використовується компаніями по всьому світу для…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.