У Тернополі чергова неприйнятна забудова: люди із плакатами протестували та перекривали дорогу (фото)

Опубліковано в Проблемне 15.05.2018

Біля багатоквартирного будинку та церкви Святого Петра, що на вулиці Симоненка, 1, планують звести одинадцятиповерхівку. Жителі з довколишніх будинків 14 травня, увечері вийшли на мирну акцію протесту проти небезпечного будівництва.

За словами людей, якщо на вулиці все ж збудують багатоповерхівку, то це призведе до того, що височенна будова не пропускатиме сонячне світло не тільки до квартир сусіднього будинку, але затінятиме прилеглий притулок Святого Антонія. Мешканці заявляють, що з самочинним будівництвом вони борються вже біля року, проте забудівельник не хоче йти ні на які поступки мешканців.

До місця, де будівельники за допомогою спецтехніки на початку березня викопали котлован, приїжджали і представники архібудконтролю, комісії, які говорили про порушення норм будівництва. Тільки забудівельник не зважає на їхні слова і робить усе для того, аби зведення будівлі знову розпочалося. Нещодавно робітники насипали щебеню біля тротуару і знову беруться за працю. Мешканці Симоненка хочуть мирно домовитися із забудовником, тож ми пропонували йому навіть компромісні варіанти – обрати інше місце під будову. На вулиці Симоненка раніше було відведено площу під магазин, а люди, яким належить ця ділянка, готові уступити її будфірмі. Ми не хочемо ні з ким сваритися, а лише захищаємо своє житло. Наш будинок є панельним і робітничі будувалийого у кризові 1990-ті роки, тож будроботи призведуть лише до того, що багатоповерхівка зміститься, — наголосила протестувальниця Оксана Сломушинська.

Пані Оксана також підмітила, що вулиця Симоненка є дуже забудованою. При цьому вже зведені багатоповерхівки в інших куточках вулиці створили не найкращі умови для жителів будинків, зведених ще в радянські часи. На думку протестувальниці, якщо новобудова все таки буде біля церкви, люди не зможуть вільно ходити повз будинок, гуляти зі своїми дітьми та відпочивати біля власного житла.

Представник постійної комісії міської ради з питань містобудування Андрій Газилишин на мирній акції протесту розповів, що будівництво проводиться незаконно, бо забудовник порушує низку державних будівельних норм. За словами пана Андрія, відстань від будівництва до котельні має – 3,5 метри, а державні норми дозволяють будувати житловий будинок при відстані 12,5 метрів.

Проектування майбутньої 11-поверхівки архітектори здійснювали без врахування об’єктів, які знаходяться поряд. При створені проекту також не було взято до уваги, що на біля будинку знаходиться котельня, яка забезпечує життєдіяльність притулку Святого Антонія. А у пристанищу для нужденних скоро мають поселитися люди. Є і низка порушень, що стосуються і протипожежної безпеки. Також є недодержання відносно дороги, яка веде до притулку – там немає заїзду, — наголосив Андрій Газилишин.

Представник комісії також розповів, що 14 травня зранку люди від забудовника наголосили, що вони до 22 травня чекатимуть рішення Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції і не будуть проводити роботи. Тільки до цього часу вони винаймуть охоронну службу та не допускатимуть нікого до об’єкта.

Варто зазначити, що під час проведення мирної акції протестувальники також ходили колом по тротуару, внаслідок чого перекрили вулицю. Не обійшлося й без конфліктів, бо декілька незадоволених водіїв висловили обурення проти тимчасового перешкоджання руху транспорту.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.