Тернополяни, що варто знати про грип?

Опубліковано в Проблемне 07.02.2020

Зима – критичний час, коли віруси особливо активні. Саме тому варто знати, як захиститися від них або мінімізувати їх вплив, та як з ними боротися, якщо вже захворіли.

Різниця між грипом та ГРВІ (гострою респіраторною вірусною інфекцією) насамперед полягає у тому, що збудниками грипу є різні штами вірусу (варіанти одного виду вірусу, що відрізняються за рядом властивостей), а збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які часто не пов'язані генетично та належать до різних груп захворювань.

Запальний процес і, відповідно, підвищення температури до 38 є нормальною реакцією організму на збудник, оскільки дозволяє боротися з інфекцією та поступово одужувати. Однак висока температура (понад 39) є небезпечною, тому її слід понижувати.

Іншими характерними симптомами грипу є головний біль, ломота у м’язах і суглобах, загальна слабкість, втрата апетиту, можливо, нудота, кашель, що може тривати більше двох тижнів. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Не займайтесь самолікуванням - при появі перших ознак звертайтеся до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Як розповіла під час пресконференції Майя Шимашис – заступниця начальника служби у справах дітей Тернопільської обласної державної адміністрації, вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і у нижніх дихальних шляхах.

—  Гострі респіраторні вірусні інфекції – широка ланка захворювань, до якої входять різного роду інфекції. Так, інфекції верхніх дихальних шляхів уражають респіраторний тракт, а також проявляються схожою клінікою та профілактикою. До таких захворювань входить грип, парагрип, аденовірусна, риновірусна інфекція. Вже за клінічними даними можна визначити, який тип вірусу уразив конкретно людину. Грип передається повітряно-крапельним, рідше контактним шляхом, проявляється інтоксикацією і ураженням респіраторного тракту слизових верхніх дихальних шляхів. Грип починається дуже гостро, інкубаційний період триває від 24 до 48 годин. Зазвичай розпочинається інтоксикаційним синдромом, який у подальшому має катаральні явища. Відповідно, спостерігаючи за станом здоров’я дитини чи дорослої людини, можна приймати рішення про лікування та профілактику, —  зазначила спікерка.

Варто знати, що наскільки важко буде протікати грип, залежить від таких факторів:

  • вашого імунітету,
  • штаму вірусу та вторинних бактеріальних інфекцій, які можуть розвиватися як ускладнення після зараження вірусом грипу,
  • наявність будь-якого іншого захворювання;
  • певні генетичні особливості організму.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.