«Нова українська школа»: які зміни чекають школярів Тернопільщини

Опубліковано в Актуально 10.05.2018

Уже з 1 вересня понад 12 тисяч першокласників Тернопільської області навчатимуться по-новому завдяки впровадженню концепції «Нової української школи». Як зміниться система шкільної освіти області з початком нового навчального року – розповів на прес-конференції очільник Тернопільської ОДА Степан Барна.

Новий підхід до освіти суттєво відрізняється від того, який був актуальним упродовж багатьох років. Відтепер у школах Тернопільщини та всієї України пріоритетом буде учень та його потреби. Так, предметоцентризм зміниться на дитиноцентризм.

Пілотний проект модернізації шкіл уже діє на Тернопільщині. Участь у Всеукраїнському пілотному експерименті вже взяли чотири навчальних заклади області – Козівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, Чортківська ЗОШ І-ІІІ ст. № 7, Підволочиська ЗОШ І-ІІІ ст. і Збаразька ЗОШ І-ІІІ ст. № 1. Цьогоріч для фінансування «Нової української школи» в Тернопільській області виділено 41 млн 894 тис. грн.

– За кілька останніх років ми покращили умови навчання в 70-ти навчальних закладах середньої освіти на суму понад 44 млн грн за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету. Окрім цього, оновлено матеріально-технічну базу у 88-ми закладах освіти на суму 39 млн грн за рахунок субвенції соціально-економічного розвитку, відремонтовано 48 шкільних приміщень, замінено 20 систем опалення. Упродовж двох років в школах встановлено 3150 нових вікон та 510 дверей, придбано майже 1,5 тис. комп’ютерної техніки, – проінформував Степан Барна.  

Як розповіла начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома, на сьогодні освітня субвенція у Тернопільській області розподілена з урахуванням кожної дитини, яка йде в перший клас. На дидактичні матеріали для одного першого класу виділено 18 тис. грн. Для закупівлі меблів призначено 1200 грн на одного учня. Окрім цього, на придбання комп’ютерної техніки розраховано 10 тис грн. За 25 млн грн, які виділено з обласного бюджету, для шкіл планують купити принтери, ксерокси, сканери та пристрої для ламінування.

– Тих коштів, які виділені у рамках концепції «Нової української школи», буде достатньо для того, щоб забезпечити перші класи усім необхідним для навчання. Окрім коштів з держбюджету, очільники районів та ОТГ повинні надати співфінансування – 10 %. Що стосується міст обласного значення – 30 %, – зауважила Ольга Хома.

Окремими напрямком освітньої реформи Тернопільщини буде інклюзивна освіта. Якщо у період 2017-2018 років в області діють 96 інклюзивних класів, то у 2018-2019 роках їх планують замінити на 20 інклюзивно-ресурсних центри, які надаватимуть корекційно-розвиткові послуги для майже 13-ти тис. дітей. Також, за словами Степана Барни, в області розвиватимуть підготовку робітничих кадрів, яких дуже потребує економіка Тернопільщини – дорожників, садівників, реставраторів тощо. Для цього в закладах професійної освіти будуть створені спеціальні лабораторії для практичного навчання.

Очільник ТОДА також підкреслив, що всі 12 шкільних автобусів, які були мобілізовані у зону проведення АТО, вже повернулись до навчальних закладів.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.