Вибух емоцій та творчості – у Тернополі пройшов 6-ий «Ї» (фотозвіт)

Опубліковано в Актуально 07.05.2018

Одна з найяскравіших культурних подій Тернополя – 6-ий мистецький фестиваль «Ї», відбувалася впродовж цих вихідних. До міста з різних куточків як України, так і світу з’їхались сучасні письменники, музиканти, художники, які дарували свої виступи та творіння гостям дійства на чотирьох основних локаціях: Тернопільському драматичному театрі ім..Т.Шевченка; арт-галереї «Бункермуз»; арт-пабі «Коза» та книгарні «Є».

За час фестивалю Тернопільський реєстр рекордів отримав поповнення – на сцені драму встановили дві велетенські літери «Ї», які стали найвищими в історії міста та області (висота кожної букви сягала 6,37-ми метрів).

Свої нові праці презентували більше 15-ти відомих українських авторів, які розповіли про мотиви, ідеї та цікаві деталі створення своїх видань. Серед них варто виділити таких культурних світил, як: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Любко Дереш, Іван Байдак, Макс Кідрук, Андрій Кокотюха тощо.

Крім того, кожного вечора в рамках мистецького дійства сцену «запалювали» та збурювали емоції у гостей популярні музичні гурти («Карна», «Фіолет», «Жадан і собаки», «Кімната Гретхен» та ін..), літературні тандеми, поетично-музичні постановки. Особливо «підірвала» глядачів і вистава «Альберт або найвища форма страти» поставлена на однойменне оповідання Юрія Андруховича, режисером якої є Ольга Михайлюк. Під експресивне та виразне начитування Юрія Андруховича, неймовірний голос Уляни Горбачевської та неперевершені звучання контрабасу від Марка Токара в оповідання вдалось вдихнути життя; оповідання, яке розповідає про гріх та покарання, про страту та милосердя, найгірший злочин та відчай. Як можна було помітити, глядачі поринули у медіа-виставу із головою та подякували виконавцям, які відточили свої незвичні ролі до своєрідного синтезу, стоячи та з гучними аплодисментами.

Загалом за усі три дні фестивалю гості й учасники наповнили захід позитивом та творчістю. Кожен міг наживо побачити виступи улюблених митців, поспілкуватись із ними, як-то кажуть, у кулуарах, отримати автографа чи придбати нові видання.

Також нагадаємо, що цьогорічний 6-ий мистецький фестиваль «Ї» виграв у проекті «Громадського бюджету 2018» від Тернопільської міськради, завдяки чому організатори отримали й додаткове фінансування з місцевого бюджету.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.