Майже 5 тисяч жителів Тернопільщини підписали декларації з лікарями

Опубліковано в Актуально 12.04.2018

З 2 квітня в Україні стартувала кампанія з підписання декларацій між пацієнтом та сімейним лікарем. Станом на 11 квітня в Тернопільській області угоди з терапевтами чи педіатрами вже уклали 4637 осіб. Про це під час конференції зазначив голова Тернопільської державної адміністрації Степан Барна.

Окрім цього, в системі «Електронне здоров’я» наразі зареєстровано 28 медичних закладів Тернопільщини, 161 лікар та 90 % амбулаторій загальної практики – сімейної медицини.

Загалом підписати декларацію з лікарем мають приблизно 1,055 млн осіб, з них – 468, 9 тис. осіб – міське населення, 587, 0 тис. – сільське.

– Ми маємо сформувати певну родзинку, яка дасть можливість в перспективі говорити про те, що в Тернопільській області можна отримати певну якісну медичну послугу. Наша стратегія – перетворити область на своєрідний центр надання якісних медичних послуг не тільки за рахунок жителів Тернопільщини, але й за рахунок мешканців сусідніх областей та навіть людей з-за кордону. Уже зараз жителі багатьох областей України стоять у черзі для того, щоб зробити в Тернополі операцію на серці, – проінформував голова ТОДА.

Степан Барна під час прес-конференції щодо укладання декларації між пацієнтом та лікарем

Степан Барна пояснив, як обрати лікаря та укласти з ним декларацію:

Крок 1. Обрати лікаря та заклад.

Крок 2. Медичний заклад, де можна підписати декларацію, впізнаєте за наліпкою «Тут можна обрати свого лікаря».

Крок 3. Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний паспорт і мобільний телефон. Для дитини до 14 років – свідоцтво про народження.

Крок 4. У реєстратурі медзакладу вам підкажуть, де можна підписати декларацію та нададуть список лікарів.

Крок 5. Уповноважений працівник медзакладу (працівник реєстратури, медсестра або лікар) введе ваші дані в електронну систему.

Крок 6. На ваш мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.

Крок 7. З електронної системи роздрукують декларацію з вашими даними. Уважно перевірте чи все вірно.

Крок 8. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один ви забираєте з собою, інший – залишається в закладі.

Крок 9. Працівник закладу підтверджує вашу декларацію своїм електронним підписом і відправляєте в систему.

Начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук пояснив, що у медичній реформі закладено принцип екстериторіальності – будь який житель області може обрати того лікаря, якого вважає за потрібне і в будь-якому медичному закладі.

Володимир Богайчук під час прес-конференції у Тернопільській ОДА

Кінцевого терміну підписання декларації немає, але до липня 2018 року сімейні лікарі мають запропонувати кількість декларантів для того, щоб отримати фінансування з боку державного бюджету через Національну службу здоров’я.

У разі виникнення питань, що стосуються укладання декларацій з лікарями, пацієнти можуть безкоштовно телефонувати за номером 15-45.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.