Кременчанка разом з об‘єднанням українців у Китаї розіграли відому марку «Русскій воєнний корабль… Всьо!»

Опубліковано в Історія тижня 26.09.2022

Кременчанка Світлана Дзюма-Чан, яка мешкає в Китаї активно підтримує Україну та розповідає місцевим жителям правду про повномасштабну війну.

Разом з об’єднанням українців у Китаї CUP (Creative Ukrainian People) кременчанка провела лотерею та розіграла марку «Русскій воєнний корабль… Всьо!» та зібрала 3950 юанів (близько 20 289 тис. гривень згідно з курсом НБУ станом на 26.09).

 Отримані кошти планують перерахувати на закупівлю харчових пакунків для українських дітей та людей літнього віку.

Про лотерею, волонтерство українців в Китаї та підтримку місцевих жителів Світлана Дзюма-Чан розповіла «Сороці».

Українці в Китаї активно підтримують рідну країну з часів АТО

Українська діаспора в Китаї активно підтримує захисників України та людей, які постраждали від російської агресії ще з часів АТО, каже Світлана Дзюма-Чан.

– Через специфічну політику Китаю вести відкритий фінансовий збір було досить проблематично. Проте, нам було важливо показати людям, як іншим іноземцям, так і китайцям, що Україна – багата та квітуча країна. Держава дивовижних людей, з мріями про щасливе майбутнє для своїх дітей та надією на найшвидший мир. Так і зародився CUP – проєкт, у якому кожен охочий може купити товар з унікальним візерунком, а усі виручені кошти ідуть на допомогу Україні, – розповідає кременчанка.

Спочатку створювали речі з зображеннями які створили та надіслали діти з України.

– Наша перша колекція TEACH PEACE складалась з сотень малюнків маленьких українців з закликами до миру та припинення війни. Дизайнери диджиталізували усі роботи і розробили серію принтів для футболок, чашок, телефонних чохлів тощо,говорить Світлана Дзюма-Чан. – Далі були колекції до Великодня, дня вишиванки, Дня захисту дітей, тематичні лінійки про солодощі, українську символіку, та про «рускій корабль». Зараз для друку ми використовуємо також і малюнки дорослих художників, а ще до проєкт долучилося багато інших митців, що займаються хендмейдом, малюють портрети, готують смаколики, танцюють, співають, записують мотивуючі відео.

З початку повномасштабного вторгнення українки з команди CUP задонатили понад 300 000 юанів (орієнтовно 1 540 980 гривень згідно з курсом НБУ станом на 26.09).

– З початком повномасштабного вторгнення російської федерації українці негайно розпочали численні збори коштів на евакуацію, прихисток, ліки та медицину, їжу для усіх, кого безпосередньо торкнулась війна, – розповідає українка. – Зокрема закупляємо харчування боксами, яких вистачає на тиждень для людей літнього віку та діток. Також бувають окремі запити, наприклад прохання допомогти сім’ї закупити одяг малечі на зиму. Нещодавно був запит від бабусі оплатити  операцію на око, що ми й зробили. Також допомогли одній сім’ї перекрити будинок. Ми робимо усе, що в наших силах, аби допомогти.

Солодкі ярмарки та свято до Дня Батька

Також об’єднання українців в Китаї проводить онлайн-івенти аби кожен охочий міг долучитися та допомогти зібрати кошти для України.

– Наша команда проводить онлайн ярмарки, навчальні марафони, лотереї, флешмоби, челенджі – все для того, щоб об’єднати якнайбільше людей у допомозі для України та українців. Щовівторка ввечері зідзвонюємося та складаємо плани на наступний тиждень та місяць. Дивимося які свята попереду та які цікаві івенти можна організувати, – каже кременчанка.  Принаймні двічі на місяць проводимо солодку суботу. У нашій команді є волонтерка Оксана, яка випікає солодощі для цього заходу. Найбільшою популярністю зараз користуються Київський торт, Медовик, Наполеон та українське печиво. Запрошували долучитися до наших заходів людей, які виготовляють домашні ковбаси та сало – тут дуже хочеться українського. Також у ярмарках брав участь грузин, який також мешкає тут та виготовляє домашнє вино.

Марку «Русскій воєнний корабль… Всьо!» перетворили на 4 000 юанів для українців

Кременчанка розповідає, відому марку спочатку замовила для себе. Ідея провести лотерею з’явилася згодом.

– Мій чоловік дуже хотів отримати цю марку тож я знайшла спосіб як нам отримати її. Написала до мами, вона в Україні, та попросила купити ці марки й спробувати надіслати нам поштою, – каже Світлана Дзюма-Чан. – Відправляли не з України. Мамина подруга їхала до Польщі і вже звідти нам їх відправили в Китай.

Чекали на марки близько двох місяців.

– Коли отримали їх, в мене виникла ідея розіграти марки в групах CUP в соцмережах. Люди які долучилися до них завжди беруть активну участь у наших заходах. Кожен учасник за бажання міг купити лотерейний квиточок за декілька днів до розіграшу, – розповідає кременчанка. – Переможця обирали методом випадкових чисел. Тож чим більше квиточків, тим більше шансів перемогти. Ціна одного квиточка – 25 юанів (128 гривень згідно з курсом НБУ на 26.09.2022). Дехто з учасників купляли по 4, 5, 8 або навіть 10 квиточків. Мало хто брав лише 1.

Усього було продано 158 квитків, розповідає Світлана Дзюма-Чан.

– Ми зібрали близько 4 000 юанів це орієнтовно 20 000 гривень. Отримані кошти плануємо перерахувати на  закупівлю харчових пакунків в Харківську та Херсонську області. Днями я відправила марки нашим переможцям, – каже українка.

Світлана Дзюма-Чан додає, це не перша лотерея організована CUP.

– Зокрема ми також розігрували шкіряні браслети створені в рамках нашої лазерної колекції. На браслетах набивали малюнки, а потім вишивали його. Вони дуже гарно заходили китайцям, – каже українка. – Також розігрували вишиті рушники та проводили онлайн-аукціони.

Китайці активно допомагають та підтримують Україну

Китайці активно підтримують Україну, розповідає Світлана Дзюма-Чан.

– Підтримують дуже активно, про це я можу говорить впевнено. Навіть самі китайці створюють окремі групи для підтримки України де діляться своїми думками. І звісно якщо у нас є якісь запити на збори то вони дуже радо і часто донатять, – каже українка. – Наприклад в моєму колі спілкування всі підтримують Україну  і якщо потрібна допомога я звертаюся до них і вони підтримують одразу.

Речі з українськими принтами китайцям дуже подобаються, ділиться кременчанка.

– Багато хто замовляв футболки саме з українськими марками. Мій чоловік також активно носить футболку з «Російським воєнним кораблем» і на дорозі навіть звертають увагу коли він у цій футболці. Каже, що йому подобається ця футболка і пишається тим, що дружина українка, розповідає Світлана. Тобто підтримка від них є і колосальна. Але для мене найголовніше що вдома є ця підтримка. Бо на початку з цим було складно: новини тут були зовсім інші. Зараз дуже різко почала мінятися риторика. Показують правдиві новини про те, що відбувається в Україні, яка страшна насправді війна і що з нами роблять.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.