Чи матимуть тернополяни де утилізувати ялинки

Опубліковано в Історія тижня 30.12.2019

З кожним роком тернополяни суттєво менше почали купляти живі ялинки. Натомість обирають альтернативний варіант: ялина у горщику, плетена ялинка з гілочок, штучна ялинка чи маленькі декоративні рукотвори. Містяни почали більше піклуватися про природу, відповідно і використаних деревець менше біля смітників після новорічних свят.

Після Водохреща тернополяни починають прощатись з новорічними святами, викидаючи один із символів святкування на смітник.

Проблема утилізації святкових зимових дерев існує у багатьох європейських країнах. Наприклад, у Великобританії, Австрії, Голландії, Данії її вирішують, встановлюючи пункти прийому новорічних ялинок, а з перероблених дерев виробляють паливні брикети чи компост. Таке органічне добриво популярне серед фермерів, і його реалізація повністю окуповує всі витрати, пов’язані з виробництвом. Крім компосту в Німеччині та Швеції з ялинок виготовляють національні дерев’яні ножі для масла, які мають неабиякий попит. А утилізовані новорічні ялинки в Швеції та Фінляндії, здебільшого, використовують на меблевих фабриках.

Наразі і Україна долучилася до екологічних ініціатив. На початку 2016 року в деяких областях міськвиконкоми оприлюднили настанови, як правильно викидати ялинки і не допускати поодиноких звалищ. Радять класти їх біля смітників, після чого спеціальні служби мають забирати ялинки для подальшого вироблення з них топливних брикетів.

Чи існують у Тернополі пункти прийому новорічних ялинок, ми поцікавилися у головного спеціаліста лісового та мисливського господарства Тернопільщини Андрія Маланчука.

—  Насправді, не чув, щоби в нашій області існували якісь спеціальні пункти збору використаних ялинок, як оце в деяких країнах Європи. Насправді утилізація новорічних деревець не є проблемою для міста, адже в нас є  котельні на твердопаливних котлах, де можна використовувати ці ялинки для палива, — зазначив фахівець.

Варто зазначити, що в Тернополі частину ялинок використовують ЖЕКи, щоб робити розпалку. Тому для того, аби вашу ялинку комунальники підібрали після свят, її досить залишити біля контейнера. Не можна кидати ялинки у сміттєві баки, аби не створювати працівникам зайвих проблем.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.