У Бучачі фермери зі всієї України обмінялись досвідом ефективного ведення молочного тваринництва (фоторепортаж)

Опубліковано в Соціум 02.05.2018
Майже півсотні господарників з різних регіонів України з’їхались до Бучача, аби перейняти досвід ведення тваринництва у провідних фермерських господарств та поділитись власними здобутками.
Організувала конференцію на тему «Ефективні рішення для молочного тваринництва» провідна компанія «Агріматко-Україна» спільно із ТзОВ «Бучачагрохлібпром».
Упродовж двох днів успішні фермери розповідали про проблеми показників імунітету в постстресовий період у ремонтного молодняка та дійних корів, про відновлення репродуктивних функцій тварин у післяродовий етап, причини виникнення кератокон’юнктивітів у ВРХ, а також про діагностику, профілактику та лікування некробактеріозу у тварин.
Вже понад 80 років компанія «Агріматко» забезпечує фермерів найкращими матеріалами для продуктивного ведення сільського господарства та ефективної роботи агропромислового комплексу України. Філії компанії розташовані у більш, аніж 50-ти країнах світу. «Агріматко-Україна» працює у напрямках агрономії (продає посівні культури та міндобрива), інженерії (реалізовує техніку та займається її обслуговуванням), ветеринарії (продає медикаменти).
– «Бучачагрохлібпром» – це еталон господарств, які рухаються в напрямку розвитку тваринництва. До їхніх показників мають рівнятися всі інші ферми, адже саме це господарство є економічно вигідним. Його працівники затрачають значні кошти на купівлю ліків, кормову базу, при цьому, підприємство не втрачає своєї прибутковості. Хто не вміє калькулювати затрати на поголів’я, той не має результату. Ми вирішили провести конференцію саме на базі «Бучачагрохлібпрому», аби показати іншим фермерам, як треба ефективно вести господарство та вміти вирішувати різноманітні проблеми, – наголосив керівник західного регіону з реалізації ветеринарних препаратів компанії «Агріматко-Україна» Ярослав Крошняк.
Участь у заході взяли не лише українські фермери, а й навіть освітяни. Зокрема, долучився до конференції й викладач спеціальності «Ветеринарна медицина» Бучацького коледжу Подільського державного аграрно-технічного університету Ігор Пастернак. На його думку, подібні зустрічі є надзвичайно корисними не лише в плані ведення господарства, а й для здобування необхідних знань. Саме тому Ігор Пастернак виріши взяти участь у конференції, щоб згодом передати отримані досвід та інформацію своїм студентам.
– Успіх компанії вирішують технології виробництва. Якщо будемо їх дотримуватись і не шкодуватимемо грошей на ВРХ – надалі обов’язково отримаємо прибуток. Якщо корова дає близько 20 літрів молока, то в рік на неї необхідно затратити більше тисячі гривень на медикаменти, профілактику лікування тощо, – підмітив пан Ігор.
У рамках конференції господарники також відвідали ТзОВ «Бучачагрохлібпром» у селі Осівці Бучацького району, аби ознайомитись із сучасною системою утримання ВРХ.
– Кількість поголів’я на фермі «Бучачагрохлібпрому» становить 2135 голів, з яких дійних корів – 748. У майбутньому ми плануємо побудувати ще одне приміщення для того, аби зробити нашу тваринницьку ферму потужнішою та збільшити кількість поголів’я. Зараз ми взагалі не закупляємо телят, усі вони народжуються в нас. Корм для годДІВЛІ тварин також власного виробництва. Ми вирощуємо люцерну, кукурудзу на 700 га землі. Для того, щоб корова давала більше молока, необхідно, аби вона перебувала у комфортних умовах. Для цього ми поступово змінюємо глиняні стійла на м’які та зручні гумові мати, – зауважив керуючий відділом ферми «Бучачагрохлібпрому» в селі Осівці Теодозій Олійник.
За словами технолога ферми Михайла Тимчія, доїння молока у господарстві проводять в два етапи – о 4-ій годині ранку та в 16-ій годині дня. Прийшовши на робоче місце, доярка спершу промиває вим’я тварини,МАСАЖУЄ, ЗДОЮЄ РУКАМИ ПЕРШІ ЦІВКИ МОЛОКА, а вже потім підключає доїльний апарат. Після процедури вим’я ще раз промивають йодним розчином, аби запобігти виникненню запальних процесів. Свіжовидоєне молоко відправляють у танк-охолоджувач, який дає змогу сировині зберегти якість та свіжість якнайдовше.
Як розповіла завідувачка фермою Оксана Кабан, кожна п’ятниця на господарстві – санітарний день. У цей час працівники дезінфікують усі приміщення, чешуть корови та виконують інші гігієнічні процедури.
– Дуже сподобалась ферма «Бучачагрохлібпрому», їхній молодняк та телиці. Рівень чистоти вразив найбільше. Я часто буваю на подібних фермах, але ця, мабуть, найкраща із усіх мною відвіданих, – поділився враженнями від екскурсії ветеринарний спеціаліст в Львівській аграрній дорадчій службі Роман Возний.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.