Художниця з Києва у Тернополі навчає створювати мандалу

Опубліковано в Життя краю 29.04.2022

Мисткиня з Києва Юлія Коваль у Тернополі проводить майстер-класи та навчає усіх охочих малювати мандали.

Художниця каже, що заняття допомагають їй та учасницям занять відволіктися від новин у воєнний час.

Про мистецтво, майстер-класи та створення мандали Юлія Коваль розповіла «Сороці». 

До Тернополя художниця разом з дітьми приїхала 20-го лютого, за лічені дні до війни.

– Мабуть, материнське чуття спрацювало чи, може, інтуїція. Ситуація в столиці загострювалася, ми з дітьми вирішили просто приїхати сюди. Ми не знали на скільки їдемо, але вирішили, якщо все буде добре, то це будуть просто канікули, –  говорить Юлія Коваль.

Перше заняття у Тернополі мисткині допомогли організувати місцеві дівчата.

– Майстер-класи з малювання мандал, з розпису тарілок з мандалами я проводила і в Києві раніше. Мене навіть запрошували у Словенію, де я провела майстер-клас з розпису предметів мандалами, – розповідає Юлія Коваль. – Коли приїхала, дівчата через мої соцмережі дізналися, що я в Тернополі і вирішили мене трошки відволікти від всього того, що відбувається. Тож вони допомогли організувати перший майстер-клас.  Купили необхідні матеріали, знайшли приміщення та тих, хто хотів навчитися малювати. Зробили це для того, щоб  і дівчата, і я відволіклися від всіх цих подій. Після цього майстер-класу виявилося, що дівчат і жінок, які б хотіли намалювати свою першу мандалу, набагато більше.

Наразі Юлія Коваль провела у Тернополі вже 3 заняття.

Мандали художниця створює вже 4 роки. Каже, це не просто зображення.

– Мандала – це геометричний малюнок, який відображає схему всесвіту, якщо говорити глобально. Мандала обов’язково має середину та є симетричною. Вона може навіть виконувати бажання, якщо з правильною енергію і настроєм її малювати. Крім того, мандала-терапія є частиною арт-терапії. Ми всі знаємо, що наші думки матеріалізуються. А коли ми їх підсвідомо викладаємо на малюнок, то це посилює нашу мандалу, – говорить мисткиня.

Юлія Коваль говорить, на власному досвіді переконалася, що мандала допомагає у втіленні бажань.

 – Коли ми хочемо, щоб мандала виконувала наше бажання, з правильними думками і посилом на його здійснення виконуємо цей малюнок. Воно, звичайно, не одразу здійснюється, але якщо ми поставимо нашу мандалу на видне місце і будемо постійно дивитися на неї, звертатися до неї, то так, це спрацює. Я на собі переконалася, що бажання швидше здійснюються. Ось такий магічний малюнок.

Художниця каже, для неї малювання мандали є медитацією.

– Я – мама двох дітей, в такий спосіб розслабляюся. Переводжу фокус своєї уваги з материнства на себе. В чистому вигляді – це моя медитація, мій відпочинок. Я так можу трохи розслабитися та побути з своїми думками,зізнається Юлія Коваль.

Тривалість майстер-класу – 2 години. Всі необхідні для малювання матеріали художниця надає.

– Ми малюємо на спеціальному папері. Для учасниць розграфлюю скелет мандали, щоб їм було легше намалювати її, – говорить мисткиня. – Мандала у кожного виходить особлива, двох однакових не може бути. Перед усіма дівчатами, які беруть участь, на початку лежить просто білий аркуш, але в кінці у кожної виходить своя унікальна мандала. Ми нічого не змальовуємо, нічого не перемальовуємо, а створюємо кожен свою внутрішню розрядку на папері.

Спробувати намалювати свою мандалу можуть як дорослі, так і діти.

– Участь в майстер класі можуть взяти усі охочі, зокрема й діти від 10 рочків. У цьому віці вони вже справляються з малюванням мандали. Створити мандалу можуть навіть люди, які ніколи не малювали, не тримали в руках олівця і не мають художніх навичок. Мандала вийде у кожного, – говорить Юлія Коваль.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.