Версія для друку

Тернополянам покажуть, що відбувається за зачиненими дверима моргу

Опубліковано в Життя краю 27.01.2021

Вже за тиждень, 6 лютого, на сцені Тернопільського обласного драматичного театру імені Т. Шевченка відбудеться прем’єра вистави за мотивами п’єси української драматургині Неди Нежданої «Одного разу в морзі».

Це перша режисерська робота на великій сцені актора театру Дмитра Чоповського.

У центрі сюжету — замкнені у приміщенні моргу санітарка Віра Георгіївна та Віка — дівчина, яку помилково прийняли за мерця. Постійні дзвінки невідомих жінки сприймають по-різному та намагаються зрозуміти, що ж відбулося насправді, трактуючи ситуацію надто кардинально.

Готували виставу рік, а перші читки сценарію почали проводити у онлайн-режимі, каже режисер-постановник Дмитро Чоповський.

— Я перечитував п’єси і тоді, власне, ознайомився з роботою Неди Нежданої  «Той, що відчиняє двері». Вона ніяк не покидала моїх думок. Я прочитав її ще раз і почав обдумувати можливість відтворити на сцені. Розпочав пошук музики та акторів,розповідає Дмитро Чоповський. — Це вистава про вибір, проблемність свободи. Вона відображає, які ми насправді пристосуванці, котрі ще не звикли до свободи. Вистава не дає відповідей, вона скоріше ставить запитання.

Під час вистави глядачі зможуть побачити, як на одну й ту ж ситуацію реагують здавалося б абсолютно різні за характером люди.

— Мою героїню звати Віка і вона «куражниця». Людина, яка до певного періоду якось намагалася влаштувати своє життя, а потім почала жити одним днем, розвагами уникаючи відповідальності, — каже провідна акторка театру Оксана Левків. — Ми намагаємося показати, як різні люди реагують на одні й ті ж події,  і як кожна шукає вихід. Згодом виявляється, що не такі вже вони й різні, адже всі ми в певних стресових ситуаціях діємо однаково.

Попри те, що на своїх персонажів вони не схожі, приміряти на себе такі ролі було цікаво, каже заслужена артистка України Оксана Малінович.

 — Я відтворюю Віру Георгіївну, старшу героїню. Жінку, яка звикла плисти за течією, за неї вирішує все чоловік. Їй навіть з людьми спілкуватися важко, тому пішла в морг. Віра не хоче брати на себе відповідальність. Якщо щось стається, вона просто радіє, що не має до цього відношення. Дуже невпевнена в собі, закрита жінка, — каже акторка. — Від початку вистави йде набір ситуацій, де ми змушені робити вибір не залежно від того, подобається це нам чи ні.

Прем’єра вистави відбудеться 6-го лютого о 19-й годині. Квитки можна придбати в касі театру.