У Тернопільській області жертвами шахрайства найчастіше стають літні люди

Опубліковано в Новини 10.10.2017

Найчастіше люди похилого віку потерпають від шахрайства, крадіжок, грабежів. За 9 місяців цього року на території Тернопільської області зареєстровано 288 кримінальних правопорушень щодо пенсіонерів. Переважно жертвами злочинів стають літні люди - жителі сільської місцевості.

Аферисти легко входять у довіру та виносять з квартир пенсіонерів гроші та інші цінності. Зазвичай, на порозі з’являються дві жінки інтелігентної зовнішності і представляються робітниками соціальних служб. У той час, коли одна з шахрайок «перевіряє» показники лічильника, інша – обшукує приміщення. Після таких візитів господарі виявляють свої схованки з грошима порожніми. Іноді пенсіонерам пропонують доплату до пенсії, обміняти гроші або придбати продукти харчування за низькими цінами.

Найчастіше жертвами злочину пенсіонери стають в нічний період, а саме від опівночі до восьмої ранку. З 288 правопорушень, 163 трапилося саме в цей час.

Як правило, зловмисники дзвонять громадянам вночі на стаціонарний телефон та, представившись співробітниками поліції, повідомляють, що їхні діти чи рідні потрапили в біду. Почувши страшні речі та сподіваючись скоріше врятувати близьких, літні люди віддають зловмисникам гроші та усі цінні речі.

Часто під приводом надання послуг у сфері ремонтних робіт, установки вікон, дверей, аферисти, отримавши передплату, назавжди зникають з поля зору господарів.

За 9 місяців жертвами зловмисників стала 291 особа похилого віку. Правоохоронці зареєстрували одне умисне вбивство, заподіяння одного умисного тяжкого тілесного ушкодження, чотири грабежі, два розбої, 25 шахрайств, 161 крадіжку. П'ятдесят злочинів вчинили особи, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності. про це повідомили у відділі комунікації ГУНП в Тернопільській області. 

Співробітники поліції докладають чимало зусиль, щоб затримати злодіїв, але й громадянам слід бути обачливими та менш довірливими.

Шановні громадяни! Для того, щоб не стати жертвою зловмисників, дотримуйтеся наступних порад:

- ні в якому разі не вступайте у контакт з незнайомими людьми, які  нав’язують вам  будь-які послуги;

- якщо ви відчули, що вас ввели в оману, не соромтеся звернутися за допомогою до перехожих або найближчого відділу поліції;

- ні в якому разі не впускайте у свій дім сторонніх осіб. Якщо вони видають себе за робітників соціальних служб – спитайте прізвище та телефон даної служби. Зателефонуйте до цієї служби та переконайтеся у достовірності інформації;

 

- не піддавайтеся пропозиціям обміняти гроші або придбати продукти чи інші товари за низькими цінами;

 

- в разі, якщо вам телефонують невідомі особи і повідомляють, що з вашими родичами сталася біда, перевіряйте  отриману  інформацію.

 

Якщо ваші родичі стали жертвою шахраїв, негайно звертайтесь до найближчого відділення поліції або за телефоном «102».

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.