У заповіднику на Тернопільщині розквітла червонокнижна рослина (фотофакт)

Опубліковано в Новини 15.08.2024

На степових схилах заповідника "Медобори" цвіте відкасник осотовидний (Carlina cirsioides).

Помірно посухостійка, світлолюбна трав'яниста рослина заввишки 25-55 см, яка занесена на сторінки Червоної книги України, є ендеміком та реліктом української флори.

Про рослину розповіли у заповіднику.

Листки черешкові, перисторозсічені, широкі, колючі, павутинистоопушені. Жовтуваті квіти зібрані у кошик, діаметром 9-13 см. Плід – темно-сіра волосиста сім'янка з чубчиком.

Відкасник осотовидний цвіте у липні-серпні, плодоносить у вересні. Листки зберігають зелений колір до перших заморозків. Ця рослина має наукову цінність, по-перше, як ендемік України із вузьким ареалом, по-друге, як малочисельний вид. Навіть найбільші з його осередків, що займають площу в декілька гектарів, налічують невелику кількість особин. І хоча насіннєве поновлення цього виду задовільне, але через низьку запилюваність, обумовлену значною відстанню між рослинами, насіннєва продуктивність загалом невелика, — кажуть у заповіднику.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.09.2024 soroka
Бюджет-2025: кому пиріг, а кому дірка від бублика?
Друзі, сьогодні я хочу поговорити з вами про те, що хвилює кожного з нас -…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.