“Рішення про замороження конфлікту викличе серед воїнів несприйняття” – військовослужбовець Андрій Біндас

Опубліковано в Новини 23.07.2024
У новому випуску проєкту “Тернополяни” ми поспілкувалися з головним сержантом 33-ї окремої механізованої бригади Андрієм Біндасом (позивний “Литовець”). 
 
Воїн був учасником АТО та ООС, не покинув фронт й після початку повномасштабного вторгнення, навіть попри те, що є батьком п’ятьох дітей, троє з них – неповнолітні.
 
Зараз Андрій Біндас у Тернополі лікує вже 8 контузію.
 
 – Я потрапив під ракетно-артилерійський обстріл противника. На щастя, осколки залишилися в автомобілі, а у мене – акубаротравма, – розповідає військовий.
 
Андрій Біндас каже, рівень технічного забезпечення військовослужбовців зараз та в часи АТО суттєво відрізняється. Змінилася й допомога волонтерів, які тепер підтримують воїнів не лише харчами, а й зброєю.
 
Тоді було зовсім інакше. Патрони, якій шли до снайперських гвинтівок, ми вистрілювали з кулеметів, а потім в нас був брак тих патронів, – розповідає воїн. – Якщо за часів АТО та ООС волонтери доставляли більше домашні смаколики та консервацію, то зараз вони потужно займаються і озброєнням. Зокрема пішла хвиля розвідувальних та ударних дронів і волонтери тут дуже сильно долучилися.
 
Андрій Біндас також є депутатом Кременецької міської ради.
 
Дійсно, коли був у ППД 109 окремого гірсько-штурмового батальйону, що у Франківську, їздив на сесії Кременецької міської ради. Мене тоді відпускали, бо це передбачає закон. Але зараз, під час повномасштабної війни, вважаю, що депутатів потрібен кворум – 51%, щоб була більшість. Думаю, впораються. Бо нам, в першу чергу, треба відвоювати свої землі, – говорить військовослужбовець. 
 
Якщо керівництво держави прийме рішення про замороження конфлікту на поточних позиціях серед воїнів це викличе несприйняття, переконаний Андрій Біндас.
 
– Армія є інститутом примусу і демократія там не працює. Є єдине начальство і думку підлеглих ніхто не запитує, виконуються накази. Однак, якщо буде прийнято таке політичне рішення (хоча я сумніваюся в цьому) це викличе несприйняття серед військових. Тому що землі, які зайняв ворог зараз, политі кров'ю наших побратимів, – каже захисник.
 
Більше – дивіться в інтерв’ю.
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

17.10.2024 soroka
Роль технологій у розвитку Тернополя: можливості для ІТ-професіоналів
Тернопіль поступово стає важливим технологічним центром Західної України. Сучасні технологічні рішення, включно з розвитком інфраструктури…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.