Мер Тернополя перейнявся проблемою всеукраїнського масштабу?

Опубліковано в Новини 24.03.2016

Він ініціює підтримку освіти на державному рівні.

Міський голова Тернополя Сергій Надал, як голова Комітету з питань бюджетної політики Асоціації міст України від імені Асоціації, звернувся до голови Верховної ради України Володимира Гройсмана, Голови комітету з питань освіти та науки Лілії Гриневич та голів депутатських фракцій Верховної ради із проханням вирішити питання фінансування професійно-технічних закладів по усій Україні. Про це повідомила прес-служба міської ради.

У листі зазначено, що у Державному бюджеті на 2016 рік на місцеві бюджети покладені видатки на утримання закладів професійно-технічної освіти, а це 5,8 мільярдів гривень. У закладах ПТУ навчаються діти з інших населених пунктів, районів та областей. Тобто, окремі територіальні громади за свої кошти уповноважені надавати освітні послуги для жителів інших громад. Окрім того, на практиці більшість міст виявилися неспроможними фінансувати такі заклади із місцевого бюджету.

Депутати Верховної Ради конституційною більшістю внесли відповідні зміни до Бюджетного кодексу України. Відповідно до цих законів, видатки на утримання ПТУ мали бути б перерозподілені між бюджетами міст-обласних центрів, областей та Державним бюджетом. На жаль, Президент повернув прийняті закони та запропонував їх відхилити.

Асоціація міст наголошує, що у разі прийняття пропозицій Президента України органи місцевого самоврядування не зможуть фінансово забезпечити виконання цих зобов’язань, діти з малозабезпечених сімей та діти-сироти будуть позбавлені права на отримання професії та фінансової підтримки у вигляді стипендії, а викладачі - заробітної плати.

З метою соціального захисту найбільш вразливих верств населення, дотримання законних прав територіальних громад та недопущення згортання реформ децентралізації, Асоціація міст звернулася з проханням сприяти відхиленню Парламентом пропозицій Президента та про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.