Ставить на ноги цивільних та військових: тернопільський лікар Сергій Гаріян щодня проводить по 30 операцій (відео)

Опубліковано в Новини 25.02.2023
Уже дев’ятий рік завідувач ортопедо-травматологічним відділенням Тернопільської обласної клінічної лікарні Сергій Гаріян ставить на ноги українських воїнів.
 
Щодня він робить по 30 операцій. Як пристосувався до роботи в такому ритмі – ортопед розповів для «Суспільне Тернопіль».
 
Сергій Гаріян оперує військових та цивільних з 2014 року. Каже, що з початком повномасштабної війни навантаження на лікарню зросло вдвічі. Медзаклад приймає бійців та цивільних, яких привозять евакуаційними потягами.
 
– З 2014 року ми працюємо з важкими травмами, але їх кількість до початку повномасштабної війни була значно меншою. Основні травми – важкі пошкодження кінцівок. Ми беремося за випадки, які треба важко і довго лікувати. Чим важчий випадок, тим більше він наш, –зазначив Сергій Гаріян.  
 
З усіх пацієнтів, яких оперують, 70 % – військові, а 30 % – цивільні. За 9 років війни характер травм, з якими працюють, змінився, каже ортопед.
 
– На сто мінно-вибухових поранень може бути лише два поранення з вогнепальної зброї. Такі пошкодження дуже важкі, бо мають велику площу ураження. Якщо вогнепальні поранення можна вилікувати до тижня часу, то з мінно-вибуховими все набагато складніше,  наголошує лікар.
 
Сергій Гаріян каже, втомлюються і пацієнти, і лікарі, але є одна спільна мета – перемога!
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.