На Тернопільщині висадили груші з подвір'я Лесі Українки

Опубліковано в Новини 19.04.2021

Три саджанці Лесиної груші висадили у селі Миролюбівка, біля пам'ятника поетеси в повний зріст. Участь у заході також взяв заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Ігор Гайдук.

- Тернопільщина вирішила долучитися до такої  ініціативи. Відтак сьогодні ми садимо Лесині груші в селі  Миролюбівці. Саме тут знаходиться єдиний пам'ятник Лесі Українки на Тернопільщині в повний зріст, який встановили у 1994 році. Також, одне із привезених дерев, посадять в Кременці. Оскільки місто пов'язане із перебуванням та діяльністю поетеси на Тернопіллі, - розповідає заступник голови Ігор Гайдук.

Ініціативу «Лесина груша» започаткував співвласник журналу «СонцеСад» Остап Михаць та журналістка, координатор акції «Із минулого в майбуття» Людмила Приймачук.

Як розповідає координаторка акції, дерево у садибі Косачів у Колодяжному посадила сестра Лесі Українки Ізидора. Зараз груші більше як 120 років. Щоб вберегти пам'ять про Лесину грушу,  вирішили зробити щепи та розповсюдити їх по Україні.

- Спільно ми вирішили зберегти пам'ять про рід Лесиної груші і запропонували адміністрації музею нарізати гілочок. Потім ми прищепили їх на груші дички. Щепи прижилися. І через рік, напередодні Дня пам'яті Лесі Українки, ми посадили саджанці на Волині та в усіх містах, які пов'язані із Лесею Українкою та її родиною, – каже Людмила Приймачук.

 

Джерело: ТОДА

Прокоментувати:

СОЦІУМ

11.10.2024 soroka
«Українська команда» передала партію великих дронів-літаків бійцям батальйону «Свобода» на Сіверський напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» передав партію великих дронів-камікадзе бійцям батальйону «Свобода» 4 бригади оперативного призначення…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.