Тернополяни платитимуть за воду більше

Опубліковано в Новини 08.08.2016

Вже цього місяця.

На 2 грн 50 коп більше за метр кубічний води та стоків уже в серпні заплатять тернополяни, що мешкають у багатоповерхівках, та на 2 грн 38 коп - у приватному секторі, повідомила прес-служба КП "Тернопільводоканал".

У дію всутпили Постанови, ухвалені ще 16 червня цьогоріч на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (Постанова №1141 “Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення” та № 1142 “Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 листопада 2015 року №2868”), якими встановлюються тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення та на централізоване постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для КП “Тернопільводоканал” та інших водопровідно-каналізаційних підприємств України.

Тож, згідно з рішенням НКРЕКП від 16 червня, вартість метра кубічного води та стоків для мешканців багатоповерхівок становитиме 11,48 грн (вода - 4,79 грн та каналізація - 6, 69 грн) замість 8,98 грн., а приватного сектору - 10,64 грн (відповідно 4,44 грн та 6, 20 грн) замість 8,26 грн.

Коли врахувати, споживання одного мешканця Тернополя в середньому становить 2,5-3 м куб., то сім’я з трьох чоловік платитиме приблизно на 18-20 грн в місяць більше в місяць. ті ж абоненти, котрі мають субсидії, здорожчання послуг не відчують взагалі, оскільки більшу вартість перекриє субсидія.

За словами начальника планово-економічного відділу КП "Тернопільводоканал" Володимира Водовоза, основною причиною перегляду тарифів є суттєве підвищення тарифів на електроенергію для водопровідно-каналізаційних підприємств. Якщо торік у березні ціна, що включена в діючі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, становила 1,6646 грн/кВт. год., то вже у липні - 2,1870 грн./кВт. год. Оскільки витрати на електричну енергію в структурі послуг водопостачання та водовідведення займають понад 40% , то зростання вартості електричної енергії на 31,4% або 0,52 грн. за 1 кВт./год. доволі суттєво впливає на собівартість послуг підприємств. Для КП “Тернопільводоканал” дане зростання призвело до збільшення витрат на суму майже мільйон гривенб в місяць, для яких відсутнє джерело покриття.

Також, варто зазначити що у Законі України “Про державний бюджет України на 2016 рік” не передбачено коштів на відшкодування різниці в тарифах на централізоване водопостачання та водовідведення.

 

Крім того, діючі до серпня цього року тарифи, що як базові, були прийняті ще в травні 2014 року, є збитковими ще й через цілий ряд інших факторів, зокрема, зростання податків і зборів, а також вартості пально-мастильних матеріалів, реагентів тощо.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.