Як тернополянам «не підсісти на гачок» псевдоволонтерів?

Опубліковано в Проблемне 30.01.2018

Дедалі частіше у супермаркетах і магазинах Тернополя, як і посеред вулиць міста, можна побачити прозорі скриньки для пожертв хворим дітям і людей, що активно закликають тернополян поділитись хоча б копійкою. Переважно у таких коробках є чимало купюр і це свідчить про те, що жителі міста прагнуть допомагати потребуючим, але чи усі пожертви ідуть за призначенням?

У рамках прес-конференції про проблеми торгівлі людьми, що відбулась у Тернопільському прес-клубі 29 січня, начальник Служби у справах дітей Тернопільської обласної державної адміністрації Ростислав Дрозд та начальник відділу ювенальної превенції ГУ НП у Тернопільській області Петро Тихович розповіли про «підводні камені» таких скриньок і секрети «волонтерів-прохачів».

– Займатись збором коштів для допомоги хворим може організація, що має певні документи. Вид діяльності повинен бути прописаним у її статуті. Якщо кошти збирають в певних місцях, то наприкінці дня скринька має бути запломбована. У присутності людини, яка відповідає за проведення акції, ящик відкривають. Одразу потрібно написати протокол про те, скільки грошей зібрано. Усі кошти обліковують, а після цього передають на банківські рахунки, – розповів Ростислав Дрозд.

За словами пана Ростислава, керівники супермаркетів, у яких розташовують скриньки, повинні перевіряти легальність благодійної організації.

– Усе відбувається на добровільних засадах, адже ніхто не змушує людей кидати гроші. Розташування скриньок для пожертв організації обов’язково мають погоджувати з адміністрацією закладу. Дуже важко задокументувати факт такого злочину. Треба, щоб людина сказала: «так, ми  збирали гроші для себе, а не для того, щоб їх віддати хворим», – зазначив Петро Тихович.

До слова, тернополянам варто також знати, що волонтери, які збирають кошти на лікування важкохворих чи, наприклад, на потреби військових, зобов'язані мати при собі наступні документи:

1. Посвідчення волонтера з вклеєною фотографією, видане відповідною волонтерською організацією (згідно з пунктом 1 Наказу Міністерства соціальної політики України № 1100 від 29.12.2014 року). В ньому зазначається найменування та адреса волонтерської організації, строк дії документу, є підпис голови організації та печатка.

2. Паспорт чи інший документ, який посвідчує особу.

3. Нотаріально завірену довіреність або контракт з громадянином, який потребує допомоги і на адресу якого спрямовуватимуться зібрані кошти. У контракті повинні бути зазначені мета, терміни збору коштів, а також інформація про діагноз захворювання дитини або дорослого, лікувальний заклад, де він знаходиться, й про інформаційний ресурс, де можна ознайомитися із звітом про використання зібраних коштів.

Важливим фактором такоє і й те, що згідно законодавства України про волонтерську діяльність, такі добровольці повинні працювати безкоштовно.

Фото: з відкритих джерел. 

 

 

1 коментар

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.