Версія для друку

Золотопотіцький замок: бюджетна подорож на вихідних

Опубліковано в Подорож вихідного дня 23.06.2020

Карантинні обмеження внесли свої корективи у плани туристів, однак жителі Тернопільщини мають чимало цікавих місць для відпочинку у рідному краї.

Одним із таких є замок у Золотому Потоці Бучацького району. Аби дістатися в це місце з обласного центру та повернутися назад, в гаманці необхідно мати орієнтовно 200 гривень.⠀

Замок був збудований Степаном Потоцьким, воєводою Брацлавським на початку 17 ст. Цей магнат заснував і саме місто навколо замку та зробив його головною садибою роду Потоцьких, де жив із своєю дружиною Марією Могилянкою.

До речі, фортецю зведено за наказом короля Сигізмунда ІІІ, який надав містечку в 1601 році магдебурзьке право.

Місце для будівництва замку обрали в південній частині міста, на невеликому горбі, на правому березі річки Золотої – притоки Дністра. Фортеця має форму квадрата з чотирма наріжними п’ятигранними баштами, бійниці яких дивилися в різні сторони світу. Для будівництва використано місцевий пісковик червоного та гранітного кольору.

Зовні замок був оточений глибоким ровом та валом. Рови були колись заповнені водою. На подвір’ї замку при північно-західній стіні, був збудований палац з просторими кімнатами. У ньому вздовж замкової стіни йшов коридор, який ще використовувався для ведення оборони. Посередині подвір’я колись була криниця, але зараз вона засипана.

До нашого часу Золотопотіцький замок вже перетворився на руїну, але він досі залишається вагомою пам’яткою архітектури національного значення.