Про великі та малі мрії дитячої письменниці – тернополянка про Оксану Лущевську

Автор  Марія Домська Четвер, 08 лютого 2018 17:14

Минулої суботи, 3 лютого, відбулась, що стало справжньою несподіванкою, моя особиста зустріч із Оксаною Лущевською, дитячою письменницею, поетесою та дослідницею дитячої літератури. Я хотіла б, щоб Ви були на цій розмові зі мною, але спробую познайомити Вас заочно.

Готуючись до суботи, я встигла трішки познайомитись із Оксаною, як письменницею, завдяки прочитанню її праць. Знала, що авторка написала більше 20 книг для дітей, але ніколи спеціально не слідкувала за її діяльністю (а тепер неодмінно буду). Тому що, Оксана та її творчість стали для мене неймовірним відкриттям. Цілий букет приємних емоцій та переживання подарувало прочитання її книг. У мене посмішка з обличчя не зникала, а ностальгічні спогади з дитячих подорожей та сімейних вилазок «вистрибували» в пам’яті, коли читала кумедну історіє «Або в ананасики», що увійшла до збірки «Окуляри і кролик-гном» (книга є у вільному доступі для скачування http://www.bratske.org.ua/download/okulyary-i-krolyk-hnom-fb2/#) .

Мені здається, що я почала більше любити своє місто, помічати його особливості, коли переживала з Данкою, героїнею книги «З води у воду», її пригоди та мрії. Все ж найбільше мені сподобалась історія «Задзеркалля». Оксана у цій книзі підняла, як на мене, декілька болючих та актуальних питань: дитячі самогубства, через брак любові та непорозуміння в сім’ях; школа та компанія – залишитись собою чи піддатись течії, хто авторитет для підлітка: дорослі чи однолітки-крутелики; як розрізнити справжню дружбу і любов. Книга насичена емоціями, а життя героїв не зможуть залишити байдужими читача.

Вже в суботу я змогла особисто поспілкуватись з авторкою. Я вражена відкритістю Оксани. Вона готова вислухати і поділитись з кожним, саме тому у її книгах Ви завжди знайдете електронну адресу авторки, щоб написати їй і отримати відповіді на різноманітні запитання. Вона із задоволенням листується зі своїми читачами.

Я б хотіла і Вас з нею познайомити. Для цього поставила декілька запитань, щоб Ви теж дізнались трішки про неї:

- Оксано, які книги ви любили читати, коли були у віці 10+ ?

- У мене була така «дівчача» книжка про дорослішання. Я її любила читати і перечитувати. Я також любила «Саджо та її бобри» Сірого Сови у перекладі Соломії Павличко.

- Чи маєте улюблених сучасних українських авторів?

-Звісно! Ви можете їх побачити у збірці «Окуляри і кролик-гном». Також люблю вірші Мар’яни Савки, Василя Голобородька, Івана Андрусяка – і багато інших авторів. Люблю творчість Галини Кирпи. Знаєте, усіх не назвати, правда. Я думаю, що в Україні зараз багато крутих авторів.

- Якби Ви могли скласти топ книг, які повинен прочитати кожен підліток, то як би він виглядав?

- Це дуже суб’єктивний топ: 1. Надя Біля «Крута компанія» (Академія); 2. Анна Хьоґлунд «Бути мною» (Видавництво); 3.«Чат для дівчат» (ВСЛ)

- За що ви любите своє місто?

- Тальне таке зелене! У ньому є Палац графа Шувалова. Є кілька річок. Є водоспад у лісопарку! В Тальному дуже багато всяких історичних шляхів. Класне туристичне містечко!

- Ваша маленька мрія?

- Написати книжку про хвостатих читачів.

- А велика?

- Хочу, щоб ми всі-усі мали нагоди для радості.

Марія Домська

Фото: з відкритих джерел.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.