Десятки матерів вийшли під стіни Тернопільської міської ради, щоб їхніх дітей не ділили на міських і неміських

Опубліковано в Проблемне 01.12.2017

Із плакатами «Не робіть мамі нерви» та підгузками близько сотні матусь, які проживають та працюють в Тернополі, але не мають прописки, зібрались вчора, 30 листопада, під стінами Тернопільської міської ради під час позачергової сесії на акції протесту. Основною причиною цього стала інформація про те, що з 2018 року батьки, чиї діти не зареєстровані у Тернополі, будуть змушені платити за послуги дитсадочку 1200 гривень на місяць.

Матері кажуть, що працюють та сплачують податки, наповнюючи міський бюджет, тому їхні діти мають право навчатись у садочках безкоштовно. Однак мер Тернополя не поділяє думки людей, оскільки кошти на «іногородних» дітей надходять не до міського, а відповідно до районного бюджету чи ОТГ. А якщо там немає позашкільних навчальних закладів, то керівництво районів та об’єднаних громад можуть укласти договір про міжбюджетний трансферт, щоб відшкодувати витрати Тернополю за «нетернопільських» дітей.

- На сьогодні є діючі приписи, які зробили Тернопіль заручником ситуації. Закон передбачає, що гроші «йдуть за дитиною» лише в загальноосвітні навчальні заклади, тобто школи. Це означає, що скільки є дітей в тернопільських школах, стільки фінансування ми отримуємо з державного бюджету тільки на заробітну плату вчителів. Стосовно позашкільних закладів: садочків, секцій дитячих, гуртків – ці витрати покладені виключно на міський бюджет. Кошти на фінансування районів закладені в держбюджеті. А реформа децентралізації передбачає, що всі міста і ОТГ зобов’язані забезпечити фінансування позашкільної освіти. Нагадаю, що однією з умов створення громад було те, що вони беруть на себе зобов’язання створити або дитсадочки, або художні, спортивні, музичні школи. Якщо вони не створили таких закладів, то мали б фінансувати їх з свого бюджету в інших містах. Наразі Тернопіль уклав угоди з окремими громадами в медичній сфері, в освітній – ні, — пояснив Сергій Надал.

Очільник міста наголосив на тому, що будь-яка людина, яка знімає квартиру і якій треба, аби її діти відвідували тернопільські позашкільні заклади безкоштовно, має право зареєструватись у Тернополі, отримати субсидію і користуватись всіма пільгами.

- Основним моїм завданням та завданням депутатів міської ради – є забезпечення повноцінного функціонування міста Тернополя та його жителів. І тому я буду робити це в першу чергу. Тернополян сьогодні цікавить, щоб їхні діти ходили в садочок, а не стояли в черзі. Щоб їхні діти були забезпечені необхідними ремонтами, а потім вже іногородні діти, - додав міський голова. 

Представники сільських рад поділяють думку батьків-пікетувальників і вважають, що рішення міськради про встановлення плати за відвідування ДНЗ є незаконним і порушує конституційні права. Тому голова сільради Гаїв Шевченківських Богдан Брич передав звернення від 16 голів сільрад Тернопільського району за скасування такого рішення.

У результаті таких бурхливих обговорень та суперечок на сесії міськради вирішили запросити до спільного обговорення проблеми як представників райдержадміністрації, так і районної ради.

До слова, впродовж сесії депутати міськради також розглянули та проголосували ряд інших питань. Зокрема були прийняті зміни до міського бюджету. Це питання й стало причиною скликання позачергової сесії, адже 1 грудня міська влада повинна забезпечити заробітною платою всіх працівників бюджетних установ. Крім того, працівникам освіти, в тому числі професійно-технічної, повинні виділити кошти для компенсації витрат на пільгове перевезення в громадському транспорті Тернополя. Третє, заради чого прийняли зміни до бюджету, - проведення культурних та спортивних заходів у місті впродовж грудня.

Після голосування за питання бюджету, депутати заслухали звіт про його виконання за останні 9 місяців. Загалом все стабільно, а перевиконання казни Тернополя сягає 4%. Це дає змогу прогнозувати повне виконання бюджету міста до кінця року.  

Інші питання, за які проголосували під час сесії, стосувались нових призначень. Так, було погоджено проходження депутатом ТМР Турецької Наталії Іванівни, яка до того була депутатом Тернопільської облради. Також обрали й нового голову комісії з питань регламенту – Кумчука Олега Андрійовича.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.