Версія для друку

«Були випадки, коли хворіли 1-3-денні діти»: на Тернопільщині росте захворюваність на COVID-19

Опубліковано в Проблемне 03.02.2022

Тернопільщина б’є власні рекорди кількості лабораторно-підтверджених випадків коронавірусу за добу.

Про це повідомила під час брифінгу директорка департаменту охорони здоров'я ТОДА Ольга Ярмоленко.

За її словами, більшість хворих лікується амбулаторно.

Вчора ми досягнули позначки 1639 випадків за добу. Протягом усього періоду пандемії такої кількості добових випадків в нас було. В нашій області розгорнуто 2054 ліжка, всі забезпечені киснем. На них зараз перебувають 900 хворих. Завантаженість ліжок  становить 48%, – говорить Ольга Ярмоленко. – Ми бачимо, що люди, які хворіють зараз, в менших кількостях потрапляють на лікарняні ліжка. Це пов’язано з тим, що велика частка  жителів області все ж вакциновані.  Також є люди, які перехворіли, таким чином в нас вже велика опірність захворюванню.

До стаціонарів частіше потрапляють особи з вразливих категорій населення та невакциновані жителі Тернопільщини.

– На лікарняні ліжка переважно потрапляють пацієнти віком 60+, більшість з них –  невакциновані. Такі люди потребують кисневої підтримки та медикаментозного лікування, – зазначає Ольга Ярмоленко.

Очільниця департаменту охорони здоров'я додала, що зараз почастішали випадки захворювання серед дітей. Найбільше зафіксованих серед малечі випадків у Тернопільському та Чортківському районах районах.

–  В нас навіть були пацієнти з COVID-19, яким 1-3 дні, та місячні діти. Захворювання вони отримували переважно від батьків, – каже Ольга Ярмоленко. – В дітей хвороба проходить зазвичай у легкій формі та проявляється у вигляді гарячки.

Ольга Ярмоленко зазначає, зараз особливо важливо вакцинувати вразливі категорії населення, зокрема осіб віком 60+, які вакцинуються найменше.

– У вакцинованих захворювання протікає в більшості випадків у легшій формі. Симптоми проходять протягом  5-7 днів.  Саме щеплення вберігає від складнішого перебігу COVID-19, госпіталізації та навіть смерті, – наголосила Ольга Ярмоленко.