Версія для друку

У центрі Тернополя перехожих пригощали кавою з особливим гаслом (фоторепортаж)

Опубліковано в Проблемне 24.03.2021

На вулиці Валовій у Тернополі сьогодні провели акцію «Мотиваційна кава» до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

Захід організували Тернопільський обласний центр громадського здоров’я, БО «100 % життя» та БО «TBpeopleUkraine». Долучилися також представники «Червоного Хреста».

У рамках акції тернополяни мали змогу не просто випити  запашної кави, але й отримати чимало корисної інформації. Напій подавали в паперових стаканчиках із QR-кодом. Перейшовши за ним, людина має можливість ознайомитися з достовірною інформацію про туберкульоз.

Лікар-методист Тернопільського обласного центру громадського здоров’я Галина Зот каже, ситуація із захворюваністю на туберкульоз стала ще напруженішою на фоні пандемії коронавірусу.

– Таку акцію проводять у різних куточках світу, не лише в нашій області. Щороку цей день має нові гасла. Сьогоднішнє – «Час іде». Це означає, що час проходить, але, на жаль, ситуація з туберкульозом залишається складною та напруженою. Щодня десять українців помирають від цієї недуги. Щороку туберкульоз забирає життя 11 дітей. Ситуація в нашій області із цією хворобою трохи краща у порівнянні з іншими регіонами країни, однак вона залишається напруженою, – розповідає Галина Зот. – Якщо вас турбує кашель, який не припиняється 2-3 тижні, підвищена температура тіла, слабкість, втрата ваги та апетиту, зверніться за допомогою до лікаря. На фоні пандемії коронавірусу ситуація із захворюваністю на туберкульоз стала ще більш складною, адже люди не спішать звертатися до сімейного лікаря чи лікаря-фтизіатра, бо списують усе на COVID-19. Не варто забувати й про інші недуги. Вчасна діагностика та лікування допоможе побороти туберкульоз та жити щасливо.

Представниця благодійної організації «100 % життя» Мар’яна Радчук зазначає, що акція «Мотиваційна кава» відбувається вже кілька років поспіль.

– Мета нашого заходу – формування толерантного ставлення до людей, яких торкнулася проблема туберкульозу, збільшення обізнаності населення про хворобу, привертання уваги до розв’язання цієї проблеми. За інформацією ВООЗ, туберкульоз залишається у ТОП-10 причин смертності у світі, попри виліковність цієї недуги, розповідає  Мар’яна Радчук.

Така акція одночасно відбулася у 12-ти містах України: Тернополі, Полтаві, Рівному, Черкасах, Дніпрі, Львові, Запоріжжі, Сєверодонецьку, Кропивницькому, Чернігові, Києві, Кременчуці.