Версія для друку

«Якщо не вжити заходів — хворі лежатимуть в коридорах лікарень», — заявив голова Тернопільської ОДА

Опубліковано в Проблемне 23.03.2021

На Тернопільщині продовжують облаштовувати ліжкомісця для хворих на COVID-19.

Однак в Тернопільській ОДА зазначають, що медична система краю — не резинова.

Зараз важливо вжити всіх необхідних заходів, щоб зменшити число хворих та госпіталізованих до лікарень. Ми добавляємо ліжка, змінюємо маршрути пацієнтів, коли це потрібно тій чи іншій громаді, щоб всі люди отримали медичну допомогу, продовжуємо роботу з киснем, але зрозумійте: лікарні — не резинові. Не хочеться такої ситуації, яка є в сусідніх областях, де люди лежать в коридорах. Поки в нас такого немає, але якщо ми не будемо вживати необхідних заходів, можемо до цього дійти, — каже Володимир Труш.

На сьогоднішній день у Тернопільській області функціонує 2061 ліжко, з них забезпечено киснем – 90,1%.

Про це сьогодні під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розповіла начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

— За останній тиждень ми збільшили кількість ліжок для хворих коронавірусною хворобою на 158, з них 143 забезпечені киснем, — говорить Ольга Ярмоленко.

За словами начальниці обласного управління охорони здоров’я, з усіх хворих 65% потребують кисневої підтримки.

— Кожен день ми спостерігаємо збільшення кількості хворих, які поступають на стаціонарне лікування. Крім того, збільшується число осіб, які потребують кисню: на сьогоднішній день з  1194 хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні, 846 потребують кисневої підтримки. Зараз 27 людей на ШВЛ, а інші — на кисневих масках. Зараз лікувальні заклади на 30% більше споживають, аніж на початку січня, — зазначає Ольга Ярмоленко.

У деяких закладах охорони здоров’я кількість завантажених ліжок вже переходить верхню граничнодопустиму норму. Зокрема, у  Заліщицькій, Збаразькій, Монастирській, Теребовлянській, Шумській ЦРЛ, Тернопільській міській лікарні №3, Тернопільській міській дитячій, Кременецькій і Почаївській лікарнях завантаженість ліжок становить більше 65%.

У Борщівській лікарні,  Тернопільській міській лікарні №2 і Тернопільській центральній районній лікарні завантаженість ліжок становить 83%.