Стрічки, оголошення та харчова плівка: як тернопільські супермаркети дотримуються обмежень локдауну

Опубліковано в Проблемне 13.01.2021

З 11-го січня на Тернопільщині слідом за всією Україною запровадили локдаун. Відповідно до нових обмежень, знову заборонили роботу кафе, ресторанів, фітнес-центрів та спортзалів, а школярів, як і раніше, перевели на дистанційне навчання.

 Крім того, заборонили торгівлю непродовольчими товарами. В зв’язку з цим деяким магазинам довелося  згорнути продаж на період локдауну, а іншим — суттєво обмежити асортимент.

Проте, чи всі дотримуються цих правил? «Сорока» перевірила найпопулярніші мережеві супермаркети Тернополя, щоб з’ясувати, чи можливо там придбати тимчасово заборонені товари.

Одним з перших наша журналістка відвідали супермаркет «Сільпо». Покупців у залі чимало, зокрема — у непродовольчих відділах. Замість обмежувальних стрічок тут попереджувальні таблички з пропозицією придбати товари з «чорного списку» локдауну онлайн. На них також є QR-код, який дозволяє одразу перейти на сторінку супермаркету. Попри це, покупці заборону вперто ігнорують: біля полиці з пресою один з відвідувачів перечитує журнали, а неподалік інший обирає пару рукавиць. Проте чи вдасться оплатити такий товар на касі? Ми вирішили перевірити. В присутності працівника магазину обираємо пару шкарпеток та йдемо на касу. Касир ніяк не прокоментувала обраний товар. Свою покупку ми без проблем оплатили та покинули приміщення магазину.

Далі на черзі — «АТБ». В торгівельному залі супермакету на полицях з непродовольчими товарами обмежувальні стрічки, а деяка продукція обмотана харчовою плівкою, щоб обмежити доступ до неї покупцям. Окрім цього повсюди попередження про заборону продажу окремих груп товарів. Ми вирішили також перевірити чутки про відсутність у супермаркеті пакетів, тож попрямували на касу. Пакетів у магазині справді немає, продавчиня пояснює, що наразі  їх продаж заборонено і як альтернативу може запропонувати лише одноразову торбинку.

Опісля «Сорока» перевірила на дотримання карантинних норм супермаркет «Novus». У торговельній залі одразу прямуємо до відділів з непродовольчими товарами. Тут на полицях розвісили оголошення про заборону на продаж продукції у зв’язку з локдауном, проте покупцям це не завадило. Люди обирають іграшки, фольгу, сміттєві пакети тощо. Ці товари вони цілком спокійно оплачують на касах магазину попри заборону.

Далі журналістка «Сороки» завітала в «Торбу». Відвідувачів у торговельній залі було не надто багато. Непродовольчий відділ — порожній, а самі товари відмежовані від покупців. Охочих їх придбати шкарпетки або лампочки тут поки немає. На полицях з побутовими товарами поруч з обмежувальними стрічками висять аркуші  — на них пояснення нових правил.

Проте, продаж пакетів у супермакеті продовжують.

На останок наша журналістка відвідала супермаркет «Рукавичка». У торгівельній залі магазину біля заборонених товарів висить оголошення про те, що ці речі наразі не продають. Проте, за словами однієї з відвідувачів, супермаркету все необхідне можна придбати безперешкодно. Такі товари пробивають на іншій касі.

Тож судячи з проведено рейду, можна сказати, що місцеві супермаркети дотримують локдауну вибірково: коли одні обмежують доступ до товарів всіма можливими способами, інші просто повісили оголошення на яке покупці часто не зважають.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

17.04.2024 soroka
Transparency International Ukraine визнала Тернопіль найпрозорішим містом України, - інфографіка
Тернопіль визнали найпрозорішим містом України. За результатами рейтингу «Transparent cities/Прозорі міста», Тернопіль отримав найвищі показники…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.